Preko 100 miliona garancija za KAP preuzeto mimo zakona

Dodajte komentar

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Milutin Đukanović (Demokratski front) ocijenio je da bi Vlada trebalo da uradi rebalans budžeta da bi se evidentirali krediti za Kombinat aluminijuma, jer od parlamenta kroz odobreni ovogodišnji budžet nije dobila ovlašćenje da plati garancije.

“Pošto se radi o značajnim finansijskim iznosima iznad 100 miliona eura bilo bi korektno da je Vlada pokrenula proceduru za izglasavanje rebalansa budžeta. Očigledno da zbog nesuglasica sa koalicionim partnerom to ne radi. Smatramo da nije korektno da se preko 100 miliona troši mimo Zakona o budžetu i da se pozivaju na to da su u okviru 250 miliona koliko je predviđeno da se mogu zadužiti ove godine. Taj novac nije namijenjen za garancije”, rekao je Đukanović “Vijestima”.

Ministar finansija Radoje Žugić izjavio je nedavno da očekuje da će do kraja godine naplata prihoda biti oko 100 miliona eura viša u odnosu na 2012. te da postoji mogućnost da rebalans ovogodišnjeg budžeta neće trebati.

Premijer Milo Đukanović rekao je da će Vlada do posljednjeg trena procjenjivati da li je potrebno parlament i crnogorsku javnost “opterećivati pitanjem rebalansa”.

“Ili je moguće, u finalu, kroz završni račun budžeta za ovu godinu podnijeti izvještaj o prilivu i utrošku budžetskih sredstava u ovoj godini”, izjavio je Đukanović Radiju Crne Gore, dodajući da su se zadužili u okviru odobrenog iznosa. Ponovio je da očekuju bolju naplatu prihoda za oko 100 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovogodišnjim budžetom nije predviđen nijedan cent po osnovu pada garancija za tuđe kredite koje plaćaju građani, a Vlada je vratila mađarskoj OTP banci i ruskoj VTB oko 113 miliona sa kamata za garancije za kredite KAP-u i toliko će poreski obveznici vraćati novih kredita.

Ako izvršna vlast ne bude predložila rebalans, problematično je kako će u predlogu završnog računa budžeta za ovu godinu prikazati taj trošak koji vraćaju građani.

“Vijesti” su tim povodom kontaktirale Mladena Bojanića (Pozitivna), koji nije stigao da odgovori, Aleksandra Damjanovića (SNP), Damira Šehovića (SDP) i Zorana Vukčevića (DPS).

Damjanović je kazao da “dovoljno govori to što budžetom nije predviđeno ništa za garancije, a da je isplaćen iznos za KAP” , dok je Vukčević rekao da je to pitanje za Ministarstvo finansija i Vladu koji odlučuju hoće li biti rebalansa.

Šehović je kazao da je stav o tome više puta saopštio. Poslanik SDP-a je jasan da Vladi treba rebalans zbog KAP-a, jer je više puta poručio da ga neće podržati ako ne bude sadržao model prema kojem će se naplatiti poreski dug Elektropriverde od preko 45 milona eura.

Iz opozicionih partija više puta je istaknuto da neće ni u jednoj varijanti podržati rebalans budžeta.

Ministar finansija povukao je 1. avgusta prvi predlog rebalansa iz skupštinske procedure jer ga Skupština ne bi usvojila.

Opozicija i SDP su prethodno upozorili Vladu da su protiv rebalansa koji sadrži poravnanje duga Elektroprivrede, povezanih energetskih kompanija i KAP-a od ukupno 61 milion eura na štetu državnog budžeta, kao i novih subvencija za KAP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *