Devet ponuda za drugi blok TE Pljevlja: Od 210 do 520 miliona eura

Dodajte komentar

Za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima prijavilo se devet kompanija i konzorcijuma. Najniža cijena za gradnju TE je oko 210 miliona eura, koju su ponudile kompanije iz Kine, a najviša je 520 miliona eura, koliko je ponudio poljski konzorcijum.

Ponude su dostavili češka Škoda Praha, konzorcijum iz Poljske kojeg čine Pol-Mot, Alstom i Foster Wheeler, kao i konzorcijum iz Slovačke u čijem sastavu su Istroenergo Group IEG Slovakia i SES Tlmace.

Ponude za realizaciju energetskog projekta u Crnoj Gori dostavilo je i pet kineskih kompanija – TBEA Shenyang Transformer Group, China Machinery Engineering Corporation (CMEC), China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), Powerchina Hubei Electric Power Survey, China Nationaly Electric Engineering (CNEEC), kao i Rosatom iz Rusije.

Tender je zatvoren danas.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

EPCG, prema studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da gradi novi blok snage od 220 do 300 megavata, na lokaciji postojeće termocentrale.Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja. Većinski paket akcija EPCG je u vlasništvu države, a njome upravlja italijanska kompanija A2A.

Iz EPCG je saopšteno da će ponude biti vrednovane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta.

Vlada u decembru treba da donese poseban predlog zakona kojim će se definisati izgradnja drugog bloka TE, po modelu sličanom onom za autoput. Država neće objaviti tender za gradnju TE, već će se nakon izbora najbolje ponude za taj posao potpisati međudržavni sporazum.

Do decembra je, na zahtjev A2A, predviđeno i pripajanje Rudnika uglja, u kojem italijanski A2A ima najveće pojedinačno vlasništvo, Elektroprivredi.

Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine osudile su način na koji je Vlada planirala da dozvoli gradnju druge TE u Pljevljima, gradu koji je i sada zagađen zbog rada postojeće centrale. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *