Banke se uplašile stres – testova

Njemačka bankarska federacija BdB pozvala je Evropsku centralnu banku (ECB) da što prije pojasni detalje u vezi sa pregledom 124 banke u eurozoni.

“Ključni detalji stres-testova moraju hitno da budu razjašnjeni, u suprotnom ćemo se naći na putu u nepoznato, bez ideje gdje ćemo sleteti. To je rizik koji mora biti izbjegnut”, rekao je predsjednik BdB Mihael Kemer novinarima u Frankfurtu, prenosi B92.

“Neizvjesnost koja okružuje očekivane rezultate pregleda bilansa stanja i stres-testova može direktno da utiče na stabilnost finansijskih tržišta”, rekao je Kemer, dodajući da ECB mora hitno da objelodani svoju metodologiju i način na koji namjerava da objavi rezultate testova.

On je takođe pozvao političare da pojasne ko će morati da pribavi novac ako testovi ECB pokažu da su bankama potrebna dodatna sredstva.

ECB je prošle nedjelje saopštila da će pokrenuti pregled u 124 banke eurozone, čiji će rezultati biti objavljeni u roku od godinu dana, prije nego što banka preuzme nadzor nad vodećim bankama u monetarnoj uniji, u okviru prve faze formiranja evropske bankarske unije. (B92)

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *