Vilijam Lav: Otišao još jedan IT pionir

Dodajte komentar

Vilijam C Lav (William C Lowe), čovjek koji je nadgledao rođenje prvog IBM personalnog kompjutera preminuo je u sedamdeset i drugoj godini i Ilinoisu.

IBM personalni računar, poznat kao 5150, predstavljen je u avgustu 1981. godine, nekoliko godina nakon što je Apple otkrio svoj prvi kompjuter.

Lav je bio ključna osoba ovog projekta i uspio je da kompjuter od koncepta za svega godinu dana dovede do proizvodnje. Do tog trenutka, IBM je bio poznat po svojim velikim kompjuterskim sistemima. Lav je bio svjestan činjenice da IBM mora da uhvati priključak sa PC tržištem i odlučio je da preskoči razvojne procese unutar kompanije unoseći komponente iz spoljašnjih izvora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Operativni sistem MS-DOS 1.0 obezbijedila je malo poznata tehnološka kompanija po imenu Microsoft, dok je 8088 procesor došao iz Intela. Njegova cijena iznosila je 1.565 dolara, što je u današnjem novcu 4.000 dolara i kompjuter je dolazio bez monitora. Lav je prvobitno predložio korišćenje Atarija kako bi IBM u što kraćem roku izašao na tržište, ali je njegov prijedlog odbijen.

Umjesto ove ideje, menadžment mu je odobrio rad na prototipu koji bi bio napravljen od već postojećih komponenti.

On je sakupio tim od 12 inženjera, a dio testiranja novog kompjutera odnosio se na njegovu sposobnost da pokrene igricu Pakmen.

Nakon lansiranja IBM je prodao 250.000 personalnih kompjutera samo u prvoj godini.

Ovaj projekat je pokazao prednosti saradnje, a 1985. godine IBM i Microsoft su se složili da zajedno razvijaju softver koji će moći da radi i na drugim kompjuterima.

I dok je Lav vjerovao u otvorenu arhitekturu, on je takođe otvorio vrata drugim kompanijama da prave IBM kompatibilne mašine i to znatno jeftinije.

Lav je prihvatio odgovornost za rastuću konkurenciju i to je bio jedan od faktora koji su doprinijeli njegovom prelasku u Xerox 1988. godine, a 1991. godine pridružio se proizvođaču aviona Gulfstream, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *