Volvo i Electrolux ukidaju 4000 radnih mjesta

Švedske kompanije Volvo i Electrolux najavile su u petak da će ukinuti ukupno 4.000 radnih mjesta širom svijeta nakon što su objavile razočaravajuće poslovne rezultate za treće tromjesečje.

Dvije kompanije veliki su igrači u automobilskoj i industriji kućanskih uređaja, a u odvojenim su saopštenjima objavile da planiraju ukinuti po 2.000 radnih mjesta.

U sklopu najavljenog programa efikasnijeg poslovanja donesena je okvirna odluka o smanjenju broja zaposlenih i savjetodavnih saradnika na poslovima koji traže visoke kvalifikacije kao i onih u pomoćnim službama za oko 2.000“, saopšteno je iz Volva.

U trećem tromjesečju neto prihodi Volva pali su pet posto, na 64,9 milijardi kruna (7,4 milijarde eura). Neto dobit smanjena je jedan posto i iznosila je 1,4 milijarde kruna. Izvršni direktor Volva Olof Persson rekao je da je treće tromjesečje “obilježila nastavljena sveobuhvatna obnova kamionskog programa grupe i činjenica da smo ušli u novu fazu razvoja grupe usredsređenu na konkretne mjere pojednostavljivanja i poboljšanja efikasnosti našeg poslovanja”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Volvo Group ukupno zapošljava 112.000 radnika.

Proizvođač kućanskih uređaja Electrolux najavio je program rezanja troškova, a uglavnom će se sprovoditi u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi.

“Mjere će obuhvatiti oko 2000 zaposlenih”, saopšteno je iz Electroluxa. Kompanija je predstavila program paralelno objavi poslovnog izvještaja za treće tromjesečje koje je pokazalo stagnaciju neto prihoda u odnosu na godinu ranije, na 27,1 milijardu kruna. Neto dobit iznosila je 655 miliona kruna, što je 28,9 posto manje nego u istom razdoblju 2012. U zapadnoj Evropi prodaja Electroluxovih proizvoda pala je jedan posto u odnosu na godinu ranije. Electrolux zapošljava 60.200 ljudi širom svijeta.

Check Also

Posle 10 godina promjena upravljačke strukture Instituta sertifikovanih računovodja Crne Gore

Institut sertifikovanih računovodja Crne Gore je 27.11.2020. godine na svojoj web stranici ( www.isrcg.org ) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *