NBS oduzela dozvolu Privrednoj banci Beograd

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je danas odluku o oduzimanju dozvole za rad Privrednoj banci Beograd, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka, radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije, saopštila je NBS.

Dozvola je oduzeta nakon zaključka Vlade Srbije kojim je naloženo Privrednoj banci Beograd, Banci Poštanska štedionica a.d. Beograd i Agenciji za osiguranje depozita da zaključe ugovor o preuzimanju dijela imovine i obaveza Privredne banke Beograd.NBS je, kako se navodi, preduzela sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti da se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša neometano nastave u ponedjeljak, 28. oktobra, prvog radnog dana poslije preuzimanja, u Banci Poštanska štedionica.

Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmjerene na to da banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na osnovu konsultacija sa Ministarstvom finansija, omogućeno je i traženje strateškog partnera koji bi obezbijedio kontinuitet poslovanja banke, kao jedno od najracionalnijih i najjeftinih rješenja.

U nedostatku strateškog partnera, a zbog kritične potkapitalizovanosti banke i mogućih problema sa likvidnošću, Izvršni odbor Narodne banke Srbije izrazio je pozitivno mišljenje o preuzimanju dijela imovine i obaveza Privredne banke Beograd, što je predložilo Ministarstvo finansija.

To ministarstvo je ocijenilo da je takvo rješenje nužno radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije i eliminisanja sistemskih rizika.

Nakon sprovedenog preuzimanja, odlukom Izvršnog odbora Privrednoj banci Beograd oduzeta je dozvola za rad i započet je postupak administrativnog upravljanja, nakon čega se otvara stečajni postupak nad ovom bankom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *