Koliko košta Obamina limuzina?

Predsjednički automobil kojim se vozi Barak Obama jedno je od najbezbjednijih vozila takve vrste.

Sigurnost mora da ima i svoju cijenu, a u slučaju ovog specijalnog Cadillaca ona iznosi 1,5 miliona dolara (1,1 milion eura) koliko koštaju neki od najskupljih super-sportskih automobila današnjice.Predstavljena 2009. početkom prvog Obaminog mandata, predsjednička limuzina popularno nazvana „zvijer“ izrađena je u 12 primjeraka u odjeljenju za razvoj i istraživanja kompanije General Motors u Detroitu. U predsjednikovoj Tajnoj službi automobil opisuju kao „kamionet koji samo izgleda kao limuzina“.

„Zvijer“ je predimenzionirana u svakom pogledu. Počevši od mase od blizu sedam tona, preko potrošnje koja prelazi 60 l/100 km, pa do debljine zaštitnih panela i prozora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zaštitni oklop na vratima debeo je 20, a staklene površine 13 cm, a rezervoar za gorivo ima sopstveni oklop kako bi se spriječilo da bude probijen u slučaju eventualnog napada na vozilo.

Automobil je opremljen i automatskim protivpožarnim sistemom, kamerom za „noćni vid“ koja je smještena na prednjem dijelu limuzine i specijalnim mehanizmom za zaključavanje i spriječavanje prodora u vozilo.

Kabina ovog Cadillaca, koji za pogon koristi V8 motor, zaštićena je i u slučaju napada hemijskim oružjem, što znači da je potpuno nepropusna za vazduh spolja.

Uprkos svemu tome, događalo se da „zvijer“ zakaže kada su u pitanju neke jednostavne stvari. Posljednji takav slučaj koji je zabilježen u medijima dogodio se prilikom posjete američkog predsjednika Izraelu u martu 2013, prenose agencije.

Check Also

Povećava se zaduženost preduzeća

Krediti koji su na kraju prošle godine iznosili više od tri milijarde eura bili su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *