Crnogorska Atlas banka se vratila u Srbiju

Dodajte komentar

Crnogorska Atlas grupa postala je vlasnik 4,99 odsto akcija Univerzal banke Beograd koje je Atlas mont fond kupio na Beogradskoj berzi. To je prvi korak u kojem Atlas grupa u saradnji sa srpskim privrednicima planira da stekne 30 procenata vlasništva u toj banci, uz saglasnost Narodne banke Srbije, navodi se u saopštenju.

Atlas grupa je vlasnik Atlas banke Podgorica, Invest banke Montenegro i Atlas banke Moskva, a akvizicijom u Srbiji proširuje regionalno učešće u bankarskom poslovanju. 

Istaknuto je da je namjera da se samostalno ili u saradnji sa inostranim partnerom, izvrši dokapitalizacija Univerzal banke, unaprijedi poslovanje kroz uvođenje savremenih bankarskih usluga poput e-komerca i m-bankinga, i na taj način stvore pretpostavke za jačanje prisustva na bankarskom tržištu Srbije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Atlas grupa je bila prisutna u Srbiji kroz rad Atlas banke Beograd koja je osnovana 1995. godine, kao i vlasništvom u Centro banci. Atlas banka Beograd je 2006. prodata Pireus banci, dok je Marfin banka kupila udio koji je Atlas grupa imala u Centro banci. 

U Srbiji duže godina posluje i Beogradska bankarska akademija, kao jedan od segmenata obrazovnog dijela Atlas grupe.

O tome da Atlas banka planira da se vrati na srpsko tržište govorilo se još u aprilu. Tada je naime, bilo spekulacija da Atlas banka planira da preuzme neku od banaka na srpskom tržištu, a spekulisalo se i da bi u taj posao Atlas grupa najvjerovatnije ušla sa Arapima.

Tekst: B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *