PRODAJETE AUTOMOBIL: Evo kako da odredite cijenu

Dodajte komentar

Riješili ste da iz nekog razloga prodate svoj automobil, ali nikako da se odlučite za cijenu. Ne brinite, niste jedini. Evo nekoliko preporuka kako da uz što manje stresa prođete proceduru prodaje automobila, a da se kasnije ne pokajete zbog preniske cijene, ali i da ne čekate mjesecima.

Prvi korak je, naravno, sređivanje: pranje, usisavanje, poliranje, „šminkanje“, a drugi je određivanje prodajne cijene.

Predlažemo da ovom problemu priđete studiozno, korak po korak. Ako ništa drugo, tako bar na kraju nećete prebacivati sebi ukoliko sve ne ispadne kako treba.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prednosti i mane

Originalna kilometraža – ukoliko možete uz pomoć servisne knjižice da dokažete da kilometraža nije menjana, trebalo bi da imate veliku prednost u odnosu na konkurenciju. Podrazumijeva se da potencijalni kupac to može da provjeri u nekom od ovlašćenih servisa.

Očuvan enterijer – očuvan enterijer često odigra presudnu ulogu kod odluke o kupovini, pošto mnogi na osnovu njega procjenjuju koliko je automobil zaista vožen, da li je korišćen kao službeni auto ili kao taksi, da li je vođena odgovarajuća briga o njemu.

Limarija i farba – u zavisnosti od vrijednosti automobila, uglavnom se isplati ispolirati ga prije prodaje. Ukoliko postoje ozbiljnije ogrebotine ili oštećenja, bilo bi dobro da u okviru oglasa detaljno objasnite o čemu je riječ – koliko je ozbiljno i koliko može da košta popravka. Tako ćete steći povjerenje kod potencijalnih kupaca, iako na prvi pogled djeluje da ih upravo to može odbiti.

Atraktivnost – koliko god banalno djelovalo, atraktivni automobili se lakše prodaju i to po, naravno, višim cijenama. Ako vaš auto ima metalik boju, veće i šire točkove od uobičajenih za taj model, tonirana stakla i slično, budite svjesni da na osnovu njih možete da dobijete više novca.

Oprema – niko više ne želi automobil bez klima uređaja. Praksa je pokazala da se novac uložen u dodatnu opremu kod novog automobila samo djelimično može vratiti prilikom prodaje, ali to ne znači da treba odustati od hvaljenja svog vozila po tom pitanju i insistiranju na višoj cijeni.

Poređenje sa sličnima

Da biste dobili predstavu koliko vaš auto vrijedi na tržištu, morate da ispitate tržište.

Proanalizirajte auto oglase u novinama ili na Internetu, pregledajte čitavu ponudu konkretnog modela, da biste stekli okvirnu sliku o ponudi i cijenama, a zatim se usredsredite na vozila sa istim motorom, sličnim nivoom opreme, i stanjem vozila.

Konačna odluka

Na osnovu svih prikupljenih informacija, odredite okvirnu cijenu. Odlučite da li želite da cijena bude fiksna ili ostavite prostor da je spustite.

Obje opcije imaju svoje negativne strane. Fiksna cijena će u startu da odbije neke potencijalne kupce, a cjenjkanje može da bude veoma zamorno.

Imajte na umu da se gotovo svi automobili na kraju prodaju po nižoj cijeni od one istaknute u oglasu.

Definišite u kom vremenskom periodu želite da prodate automobil. Ukoliko žurite, a zainteresovanih je malo, moraćete da korigujete cijenu.

Ako ne žurite, slobodno stavite nešto veću cijenu i čekajte kupca. Ukoliko se niko ne javlja ili se javljaju bez rezultata, očigledno je vrijeme za korekciju.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *