Hrvatska na ivici fiskalnog ponora

Dodajte komentar

Hrvatska bi uskoro mogla da uđe u proceduru prekomjernog deficita, prenosi portal “SEE.biz”.

To bi se moglo desiti jer je, prema podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, deficit krajem prošle godine iznosio pet odsto bruto domaćeg proizvoda, a u Evropskoj uniji je dozvoljeno tri odsto.

Prema danas objavljenim podacima statističkih zavoda, u Hrvatskoj je manjak konsolidovanog budžeta u 2012. godini iznosio 16,35 milijardi kuna ili pet odsto BDP-a, dok je konsolidovani dug države iznosio 183,27 milijardi kuna ili 55,5 odsto BDP-a.

Ti podaci pokazuju da će Hrvatska uskoro ući u proceduru prekomjernog deficita (EDP), mehanizam EU koji je osmišljen kako bi se budžetski manjak članica vratio ispod tri procenta, a javni dug ispod 60 odsto BDP-a, kako nalažu kriterijumi iz Mastrihta.

Procedura prekomjernog deficita (Excešive Deficit Procedure – EDP) je korektivni instrument EU kojim se prate članice koje imaju povećani rizik od pogoršanja fiskalne situacije i odredjuju mjere koje te zemlje moraju da sprovedu kako bi uravnotežile javne finansije i spriječile fiskalne poteškoće.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ta procedura započinje kada deficit budžeta države poraste iznad tri odsto BDP-a, kad postoji opasnost da bi se to moglo desiti ili kad dug države premaši 60 odsto BDP-a.

Zemlje koje udju u EDP imaju šest mjeseci, odnosno tri mjeseca u slučajevima kada su referentne vrijednosti premašene, za smanjenje deficita i duga.

Kada predvidjeno vrijeme istekne, Evropska komisija provjerava djelotvornost preduzetih mjera u toj zemlji, kako bi se utvrdilo da li EDP može ove procese da zaustavi ili je neophodno pojačati mjere.

Hrvatska bi već u novembru i decembru od Evropske komisije mogla da dobije mišljenje i preporuke o nacionalnoj ekonomskoj politici, prenio je internet portal “SEE.biz”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *