Admiral Markets: Pad američkog dolara se nastavlja!

Suprotno očekivanju mnogih velikih banaka i ostalih organizacija i individualnih učesnika na valutnom tržištu, nakon prošlonedjeljnog rješavanja problema sa američkim zaduživanjem, dolar je nastavio slabiti u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute.

Jedan od uzroka je smanjenje kreditnog rejting SAD-a od strane kineske rejting agencije, do čega je došlo radi nervoze na finansijskim tržištima koja ja izazvana dizanjem nivoa maksimalnog duga SAD-a samo dan prije bankrota.

Dodatni razlog je promjena očekivanja učesnika na tržištu o mjerama Federalnih Rezervi s obzirom na trenutnu situaciju. Mnoge državne institucije nisu radile 16 dana, što će vjerovatno negativno uticati na rast BDP i broj radnih mjesta, pa učesnici na finansijskim tržištima očekuju da će radi toga Federalne Rezerve i dalje nastaviti štampati 85 milijardi dolara mjesečno i ubrizgavati ih u finansijski sistem sa ciljem podsticanja privrednog rasta. Upravo je ova pretpostavka najviše doprinijela nastavku slabljenja dolara u odnosu na ostale valute.

Prošle sedmice dolar je u odnosu na euro oslabio dodatnih 1% te trenutni kurs EUR/USD iznosi 1,3670 a američke dionice su ponovo dosegnule rekorde niove.

SP500 indeks, kojim je takođe moguće trgovati preko Admiral Marketsa, prošle sedmice je porastao više od 3% i sada iznosi 1742 boda. Samo u 2013. godini, vrijednost mu je porasla 20%, što je osjetno iznad prosjeka.

Cijena zlata je također porasla te trenutno iznosi 1317 dolara po unci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovu sedmicu je najavljeno puno važnih ekonomskih objava te možemo očekivati dosta naglih promjenama vrijednosti svih finansijskih instrumenata. Najvažniji podaci koji će biti objavljeni su podaci o novootvorenim radnim mjestima u SAD-u (utorak) te konferencije za novinare kanadske i britanske centralne banke (srijeda i četvrtak).

Popis ostalih najavljenih vijesti pogledajte u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

U kojem smjeru bi se vrijednost valuta mogla kretati idućih nedjelja i mjeseci?

Ukoliko ove sedmice podaci o stanju ekonomije SAD-a budu loši, američki dolar bi mogao još malo oslabiti u odnosu na ostale valute, jer bi tržišta loše vijesti protumačile kao potvrdu nastavka štampanja dolara od strane Federalnih Rezervi.  No dolar je već poprilično slab pa je prodaja dolara i kupovina ostalih valuta na ovoj cijeni dosta rizična. Na rok od nekoliko mjeseci puno više smisla imati kupiti dolar jer će negativnih vijesti iz SAD-a prije ili kasnije ponestati, pa će se tržišta fokusirati na probleme u ostalim privredama.

Najbolje prilike za ostvarivanje profita idućih mjeseci mogle bi biti na EUR/USD koji bi u idućem padajućem trendu mogao dosegnuti 1,30 te na NZD/USD, koji se trenutno nalazi na 0,8475 što je vrlo blizu najvišeg nivoa u zadnjih trideset godina pa ga novozelandska centralna banka želi oslabiti. U idućem padajućem trendu ovaj par vrlo lako može pasti na 0,8000.

Svakodnevnu tehničku analizu analitičara Admiral Marketsa pratiti možete na ovoj stranici.

Za Bankar.me
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Check Also

Direktori poreskih uprava: Veća naplata znači manje državnog zaduženja

Borba protiv sive ekonomije i poreske evazije jedan je od izazova svih Poreskih uprava zemalja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.