Što je potrebno da bi postali CEO?

Dodajte komentar

Što je potrebno imati da bi postali izvršni menadžer (CEO) u jednoj kompaniji? Ako ste se ikada upitali što krasi CEO najpoznatijih kompanija u svijetu, otkrićemo vam nekoliko interesantnih podataka.

Svaki CEO bi trebao da ima 3 osobine: realan optimizampredanost cilju i sposobnost da uspostavi red u haosu.

Istraživanja su pokazala da su 80 odsto CEO optimisti po karakteru. CEO mora da bude različita vrsta lidera koja zna da:

  • misli unaprijed
  • preuzme rizik
  • efikasno čita ljude
  • pragmatično zaključuje
  • i spreman-a da vjeruje drugima

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mnogi poznati izvršni menadžeri, a ujedno i osnivači top svjetskih kompanija, nijesu stekli diplomu fakulteta. Kompanije kojima oni upravljaju vladaju svjetskim tržištima, diktiraju tredove u svojim industrijama i vode svijet naprijed stvaranjem novih tehnologija i servisa.

Najpoznatiji CEO bez diplome fakulteta su:

Koliko je lako naći osobu za čelnu poziciju u kompaniji?

U periodu od 2009 do 2011. godine 39 odsto izvršnih direktora kompanija u SAD-u je angažovano van kompanije, u poređenju sa 19 odsto njih koji su došli iz same kompanije.

Interesantan podatak o dužini zadržavanja na CEO poziciji je da na njoj nešto duže ostaju osobe koje su do te pozicije stigle iz same kompanije – u prosjeku 5 godina. CEO koji su angažovani van kompanije u prosjeku se zadržavaju 4 godine na toj poziciji.

Kolika je kompezacija za CEO u top kompanijama?

Zasnovano na istraživanju 500 kompanija u SAD-u, njihova prosječna zarada, uključujući i prihode od akcija i bonuse, iznosila je 12,3 miliona dolara.

(Izvor i infografik: Mashable, naslovna slika: sxc.hu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *