OECD: Kraj bankarske tajnosti u Švajcarskoj

Dodajte komentar

Švajcarska je ukinula bankarsku tajnost, koja se do skoro smatrala nedodirljivom, potpisavši međunarodni sporazum o borbi protiv utaje poreza, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Time je označen kraj bankarske tajnosti u Švajcarskoj, rekao je za Frans pres šef poreskog sektora OECD, Paskal Sen-Amans.

Učešće Švajcarske u sporazumu o razmjeni informacija između više od 60 zemalja od velikog je značaja za borbu sa utajom poreza, dodao je on.

Generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija izjavio je da potpis Švajcarske na Međunarodnoj konvenciji za međusobnu administrativnu pomoć u poreskim pitanjima šalje jasnu poruku da je Švajcarska dio zajednice zemalja koje bližu saradnju oko poreza smatraju neophodnom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Švajcarska bankarska tajnost pokrenuta je prije Drugog svetskog rata i pružila je žrtvama nacističkog progona način da zaštite svoja sredstva. Pokret da se takva praksa u Švajcarskoj i drugim „poreskim rajevima“ ukine javio se nakon finansijske krize iz 2008. i krize u eurozoni koja je uslijedila potom.

Konvenciju su do sada potpisale članice Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija, kao i još 40 zemalja. Švajcarska, koja je već duže vremena pod velikim pritiskom da ukine bankarsku tajnost, brine da će taj korak ugroziti njen integritet i reputaciju njenih finansijskih institucija. Sljedeću prepreku, koja bi mogla biti problematična, predstavlja ratifikacija konvencije u švajcarskom parlamentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *