Kipar naložio sniženje stanarina

Dodajte komentar

Parlament Kipra je izglasao zakon kojim se od stanodavaca zahtjeva da snize kirije na rezidencijalne i komercijalne prostore, u pokušaju da se ublaže pritisci na recesijom pogođenu ekonomiju koja se bori sa nedostatkom sredstava.

Mjera, koja stupa na snagu 1. novembra i koja će važiti 12 mjeseci, podrazumijeva smanjenje stanarina od 15 do 20 odsto, u zavisnosti od visine mjesečne kirije, prenosi agencija Frans pres.

Rezidencijalne kirije do 300 eura biće smanjene za 15 odsto, a one iznad te cifre za 20 odsto, uz maksimalni iznos sniženja od 120 eura. Komercijalne kirije do 600 eura mjesečno biće smanjene za 15 odsto, za one od 600 do 2.000 eura, smanjenje će iznositi 20 odsto, a maksimalno 250 eura, dok će se isti procenat smanjenja odnositi i na kirije iznad 2.000 eura, uz maksimalno sniženje od 400 eura.

Zakon se odnosi samo na ugovore potpisane prije 1. septembra 2012. i naglašava da se smanjenja stanarina koja su već dogovorena uzimaju u obzir pri obračunavanju nove stanarine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kiparska vlada je u martu, kada je gotovo ostala bez sredstava, primila deset milijardi eura pomoći „trojke“ međunarodnih kreditora, u zamjenu za stroge mjere štednje, koje su dodatno otežale ekonomske probleme u zemlji. Nikozija prognozira da će bruto domaći proizvod ove godine biti smanjen za 8,7 odsto, a iduće za 3,9 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *