Novi problemi za višegodišnji budžet EU?

Dodajte komentar

Evropski parlament odgodio je juče glasanje o budžetu EU za 2014-2020. godinu, optužujući vlade članice evropskog bloka da ne ispunjavaju obećanja.

„U junu smo se na najvišem nivou saglasili o višegodišnjem finansijskom okviru. Iznenađeni smo što pojedine zemlje članice žele da unesu dodatne uslove i da time ponovo otvore diskusiju“, rekao je predsjedavajući Komiteta za budžet u Evropskom parlamentu Alen Lamasur.

EU i Evropski parlament ranije su se u više navrata sporili oko budžeta. Nakon višemjesečnih previranja, u junu je postignuta saglasnost da treba biti određeno ograničenje budžeta za period 2014-2020. godina od 960 milijardi eura. Međutim, preostalo je da se postignu dogovori o konačnim detaljima.

Većina novca vraća se članicama, primjera radi u subvencijama za poljoprivredu ili podršku za slabije razvijene regione.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Novi spor proizašao je iz odluke predstavnika EU da bi dodatnih 400 miliona eura obećanih Njemačkoj, Austriji i Češkoj za štete nastale u poplavama trebalo uzeti iz postojećih fondova.

Lamasur je istakao da će to ući u 3,9 milijardi eura dodatne potrošnje za ovu godinu, a na kojima je parlament insistirao kao uslov za odobrenje budžeta za period 2014-2020. godina.

Prema njegovim riječima, Evropski parlament je spreman za rješenje pitanja nadoknade štete od poplava u Njemačkoj i drugim zemljama, ali odbija da te finansije idu kao dodatni uslov sporazumu iz juna, prenosi Capital.

Lamasur je dodao da su se pregovarači iz Evropskog parlamenta i vlada članica juče sastali, ali da nikakvo rješenje nije pronađeno. On je naglasio da je zbog toga u Evropskom parlamentu odgođeno glasanje za 19. novembar, a bilo je zakazano za 23. oktobar.

Evropski parlament naredne sedmice glasaće o načinu nastavka pregovora sa vladama o budžetu za 2014. godinu, koji mora biti usvojen do sredine novembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *