Španija podstiče proizvodnju automobila

Dodajte komentar

Španski proizvođači automobila navode da im je cilj da iduće godine povećaju proizvodnju za devet odsto, kao i da podignu izvoz da bi nadoknadili slabu tražnju kod kuće.

Plan je da se prozivodnja podigne sa ovogodišnjih 2,2 na 2,4 miliona vozila u 2014, izjavio je portparol Nacionalne asocijacije proizvođača automobila i kamiona (ANFAC) David Barientos, prenijela je agencija Frans pres.

Iako Španija nema sopstvenog proizvođača automobila, ona je dom 17 fabrika u vlasništvu deset stranih proizvođača i prošle godine je bila drugi po veličini proizvođač vozila u Evropi, nakon Njemačke.

Automobilska industrija, koja čini oko deset odsto ukupne ekonomske aktivnosti Španije, namjerava da podigne proizvodnju na tri miliona vozila u 2016. Gotovo 90 odsto vozila proizvedenih u Španiji se izvozi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Domaća tražnja lagano raste, prije svega zahvaljujući olakšicama kao što su “zamjena – staro za novo“, ali oporavak je još uvijek spor“, rekao je predsjednik ANFAC-a Rafael Prieto.

Prodaja automobila pala je sa 1,7 miliona iz 2007. na 700.000 u 2012. Automobilski sektor u Španiji zapošljava oko 250.000 ljudi i ključan je za špansko tržište rada, pogođeno stopom nezaposlenosti od 26,3 odsto. Sindikati su, međutim, morali da pristanu na smanjenje plata i veću fleksibilnost da bi obezbijedili proizvodnju novih modela u Španiji, prenosi Capital.

Opel, u vlasništvu Dženeral Motorsa, i Pežo Sitroen su ovog mjeseca naveli da će proizvoditi nove generacije malih automobila u istoj fabrici na sjeveroistoku Španije, u okviru nove strateške saradnje između američke i francuske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *