Fabris: Bez aranžmana sa MMF-om

Dodajte komentar

Crna Gora trenutno nema finansijske potrebe za aranžmanom sa MMF-om, kazao je za Radio Crne Gore viceguverner Centralne Banke Nikola Fabris.

Delegacija ministarstva finansija i Centralne banke stigla je s godišnjeg zasijedanja MMF-a i Svjetske banke. Vuceguverner je naglasio da se nije razgovaralo o eventualnom aranžmanu sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

„Procjena je da finansijske potrebe nijesu takve, tako da nije bilo riječi o eventualnom aranžmanu. Čak ni predstavnici MMF-a  nijesu dali takvu ponudu“, rekao je Fabris.

Fabris kaže da je posjeta bila uspješna, da je dogovorena podrška brojnih projekata na sjeveru i jugu države.

„Primili su nas visoki zvanični tih institucija. Praktično su otvorene neke kreditne linije i mogućnosti kreditiranja novih projekata. Može se konstatovati da  smo obavili relativno dobar posao“, naglasio je Fabris.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sa Svjetskom bankom, navodi Fabris pregovaralo se o kreditiranju projekata za tretman industrijskog otpada i  energetske efikasnosti. Sa Medjunarodnom finansijskom korporacijom počeli su razgovori o kreditima za mali i mikro biznis, za preduzeća koja će biti u procesu restrukturiranja, a koja su okviru Podgoričkog pristupa. Bilo je riječi i o podršci infrastrukturnih projekata na sjeveru i turističkih na jugu države.

„Sa MIGO-om se razgovaralo o davanju garancija za strane investitore. Međutim,  treba istaći da kreditne linije nijesu precizno definisane, pa je teško procijeniti koliko bi se država dodatno zadužila. Mora se i naglasiti da većina projekata ne bi se odnosila na državu, već privatni sektor, odnosno preduzeća. Država bi se zadužila samo ako se otvori kreditni aranžman za energetsku efikasnost“, naglasio je Fabris.

Prije odlaska crnogorske delegacije u Vašington iz MMF-a stigla nova procjena rasta ekonomije. I ona je korigovana sa proljećnjih 1,2 na 1, 5 odsto.

„MMF je relativno konzervativna institucija, koji prilikom ocjena i analiza stanja ima vrlo oprezan pristup. Njihova procjena od 1,5 odsto, po mom ličnom mišljenju,  je podcenjena. Mislim da ćemo imati veći rast. Na to će svakako uticati što u čitavom nizu sektora imamo značajan rast. Prednjači energetika, šumarstvo, transport, trgovina. Sve to ukazuje da će ekonomski rast biti viši od projekcije od 1,5 odsto koju je dao MMF“, zaključio je viceguverner Nikola Fabris.

Inače MMF je na početku godine projektovao da će crnogorska ekonomija ostvariti rast od jedan odst. Na proljeće, u aprilu, korigovao je tu stopu na 1,2 procenta.  (rtcg.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *