28 važnih stvari koje su stvorili 28-godišnjaci

Dodajte komentar

Uspjeh ne zavisi od godina, pa su kroz istoriju više puta izuzetno mladi ljudi mijenjali svijet i pokretali prave revolucije. Predstavljamo vam najpoznatija djela koja su slavni stvarali u 28. godini života.

1. U 28. godini, Nils Bor, danski fizičar zauvijek je promijenio nauku objavivši teoriju o atomima.

2. Pol Mekartni je postao solo muzičar, nakon što su se Bitlsi raspali mjesec dana prije njegovog 28. rođendana.

3. Pirs Morgan postao je najmlađi urednik u istoriji Fleet Streeta kada mu je Rupert Merdok dao posao u News of the World.

4. Pošto je već otkrio teoriju klatna i oborio Aristotelov zakon da teža tijela padaju brže od lakših, Galileo Galilej postao je rektor katedre za matematiku Univerziteta u Padovi.

5. U 28. godini Aleksandar Graham Bel radi na otkrivanju telefona. Rezultate je predstavio nedjelju dana poslije 29. rođendana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

6. Nobelovac i omiljeni ekonomista Margaret Tačer, Milton Fridman napisao je doktorsku disertaciju.

7. Oftalmolog danju, a “ludi” vizionar noću, Ludvig L. Zamenhof osmislio je u 28. univerzalni jezik Esperanto.

8. Mikelanđelo je do 28. rođendana napravio remek djela Davida i Pieta, oslikao tavanicu Sikstinske kapele, a zatim odlučio da se okrene arhitekturi.

9. Abraham Darbi III je u 28. godini završio prvi most na čeličnim stubovima. Često navođeno kao početak industrijske revolucije, postavljanje mosta na rijeci Severn u Šropšajeru dogodilo se naredne godine.

10. Filozof Fridrih Niče objavio je prvu knjigu “Rođenje tragedije iz duha muzike”. U njoj diskutuje kako je grčku tragediju stvorio spoj apolonskog i dionizijskog principa – reda i haosa.

11. Čarls Dikens počeo je objavljivanje četvrtog romana “Stara prodavnica retkosti” u Master Humphrey’s Clock, magazinu koji je takođe i uređivao.

12. Stidljivi matematički genije Bernhard Riman počeo je da predaje svoju teoriju geometrije. Ona je kasnije postala osnova Ajnštajnove teorije relativnosti.

13. Dejvid Bouvi objavio je album Young Americans čiji zvuk obilježava raskid sa glam rock prošlošću. Singl Fame bio je broj jedan na top listama u Americi.

14. Iako će njegova remek djela nastati tek kasnije, Vilijam Šekspir je do 28. godine napisao “Ukroćenu goropad”, “Titusa Andronikusa” i “Komedija zabune”.

15. Iz stanice u Novoj Škotskoj (Kanada) Guljelmo Markoni emitovao je prvu radio poruku preko Atlantika.

16. Damijen Hirst debitovao je na međunarodnoj sceni na Venecijanskom bijenalu 1993. gdje je izložio skulpturu “Razdvojeni majka i dete” sastavljenu od krave i teleta podeljenih vertikalno na pola i izložene u vitrinama ispunjenim formaldehidom.

17. Džejms Džojs objavljuje “Portret umjetnika u mladosti” i počinje rad na “Uliksu”.

18. Aleksandar Veliki uzima persijsku titulu Kralja nad kraljevima. Do 30. godine osvojio je veći dio carstva koje se protezalo od Himalaja u Indiji do Jonskog mora.

19. Četiri dana poslije 28. rođendana Mark Zakerberg lansirao je facebook na berzi. To ga je u trenutku učinilo milijarderom, a danas je prema magazinu Forbes rame u rame sa Džordžom Sorošem.

20. Kventin Tarantino debitovao je sa prvim filmom “Ulični psi” (Reservoir Dogs) na Sundance filmskom festivalu.

21. Vilijam Pit Mlađi je u 28. godini dočekao četvrtu godinu mandata na funkciji britanskog premijera.

22. Orson Vels je do 28. godine ostvario najbolja djela svoje karijere. Nakon što je režirao tri filma, uključujući i “Građanin Kejn” (Citizen Kane), vratio se radiju i mjestu gosta u kolažnoj emisiji Džeka Benija. Te godine je takođe oženio Ritu Hejvort.

23. Elizabet Tejlor je prvog oskara osvojila u 28. godini za film “Butterfield 8” i postala najbolje plaćena glumica u istoriji kada je potpisala milionski ugovor za glavnu rolu u “Kleopatri”.

24. Džoni Mičel je u 28. godini objavila prvi singl “You Turn Me On, I’m a Radio”. Značajniji uspesi bili su albumi For the Roses i Blue and Ladies of the Canyon koji su već bili iza nje.

25. Inspirisan bolom zbog smrti Džona Kitsa, Persi Biše Šeli sastavlja poemu Adonais. Naredne godine i sam gine, nešto prije 30. rođendana.

26. Eli Vitni patentira “koton džin”, uređaj koji je osmislio u 27. i koji uklanja sjemenke iz vlakana pamuka.

27. Bob Dilan, koji se povukao iz javnosti nakon nesreće na motoru 1966. vraća se kao izvođač na Isle of Wight festivalu u Britaniji.

28. Sa reputacijom zvijezde u usponu zahvaljujući ulozi u “Betmenu” (Dark Knight), Hit Ledžer umire od predoziranja lekovima.

http://www.youtube.com/watch?v=S7N6kB11GpE&w=470

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *