Transjadranski gasovod: Gas će ići pored Skadarskog jezera ?

Dodajte komentar

Konačna odluka o Transjadranskom gasovodu kojim će se dopremati gas iz Azerbejžana, a kojim upravlja konzorcijum Šah Deniz, biće donešena vjerovatno 17. decembra ove godine. Tada bi akcionari Konzorcijuma, trebalo da donesu odluku o finansiranju i Ugovor o snabdijevanju.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kaže, za Radio Crne Gore, da bi tada taj projekat trebalo da uđe u završnu fazu.

”Naša namjera je da, zajedno s Hrvatskom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i potencijalnim investitorima, ohrabrimo proces, da Transjadranski gasovod  dobije svoj logičan nastavak u Jadransko jonskom koji bi prošao preko Albanije, Crne Gore i Bosne i završio se u blizini Splita’‘, rekao je Kavarić, naglasivši, da bi u tom slučaju imali priključak tamo gdje su gasni koridori.

To bi za Crnu Goru, kako dodaje, značilo pristup jeftinijem energentu. U prvoj fazi bi se radilo na gasnoj infrastrukturi, odnosno prolasku gasa kroz Crnu Goru, kroz osnovni gasovod.

”A na bazi toga bi se vršilo umrežavanje regiona, industrijskih postrojenja i gradova, u zavisnosti od toga što omogući master plan. U ovoj fazi, se osnovne aktivnosti odvijaju u cilju regionalnog usklađivanja. Zajednički je stav da  nam treba gasovod, ali da ne bi pravili račun bez krčmara,potrebno je obezbijediti potencijalne investitore i potencijalne kupce gasa”, naglasio je Kavarić.

”Naše je opredjeljenje da ne čekamo da Transjadranski gasovod uđe u neku poodmaklu fazu i završi se, da bi tek tek ušli u proces izgradnje JAP-a. Razmišljamo o paralelnoj izgradnji TAP-a i JAP-a. U ovom momentu je angažovana međunarodna konsultantsa kuća KOWI koja radi fizibiliti studiju i ona treba da nam da predloge, kuda treba trasa da uđe odnosno izađe iz Crne Gore”, naveo je ministar.

”U ovom momentu govorimo o trasama od Albanije prema Hrvatskoj. Postoji mogućnost da to bude iznad ili ispod Skadarskog jezera. Međutim tu vrstu odluka će donijeti Vlada, na bazi onoga što je ekspertski stav, koji treba da predloži Studija”, zaključio je Kavarić.

U vazi sa istraživanjem nafte i gasa u podmorju, Kavarić očekuje na bazi tendera i dodjelu prvog ugovora o koncesijama i eksploataciji gasa i nafte.

Projekat izgradnje dugog bloka Termoelektrane Pljevlja koji sprovodi Elektroprivreda s Vladom, je u poodmakloj fazi. Do kraja oktobra se očekuju finalne ponude. Prijavilo se nekoliko kompanija – iz  Češke,

Slovačke, Poljske, Kine. Elektroprivreda će selektirati najpovoljnijeg ponuđača na bazi onoga što su najbolja finansijska i tehnološka rješenja.

”Poznato je da se ovakvi projekti rade uz državne garancije. Trenutno nijesmo bili spremni da ponudimo garancije, što je uticalo da projekat bude zahtjevniji. Onog momenta kada se definiše ko je najbolji ponuđač sa tehnološkog aspekta treba da se uđe u završne pregovore sa stanovišta finansijske konstrukcije”, rekao je Kavarić uz napomenu da se država opredijelila za međudržavni sporazum, koji omogućava Elektroprivredi da transparentno izabere ponuđača. (Radio CG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *