Osiguranje ili ne: Isplati li se štedjeti na životu

Posljednje vrijeme štedimo na svemu, od računa, preko hrane pa sve do svih onih stvari što nam je već odavno kategorija luksuza. Ali istovremeno baš u ovako nesigurnim vremenima se postavlja pitanje treba li štedjeti i na životu? Jednostavno je, štedite da biste preživjeli, ali štedite i da biste se osigurali.

Životno osiguranje i dalje nije ono što bi većina nas bez imalo razmišljanja kupila. Jer logičnije nam je kladiti se na fudbalsku utakmicu u kladionici, nego kladiti se sa osiguravajućom kućom u život.

Životno osiguranje je upravo to, jedna vrsta opklade – osiguravajuća kuća se kladi da nećemo doživjeti to od čega se osiguravamo, a mi se kladimo da se osiguramo u slučaju da nam se baš to desi!

Ali ovaj vid klađenja treba shvatiti malo ozbiljnije.

Osiguranje života je jedini način da planiramo budućnost. Ovaj dugoročni vid štednje i ulaganje u sopstveno osiguranje obezbjeđuje vam finansijsku podršku u kasnijim godinama života, kao i zaštitu kada je to najpotrebnije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pojednostavljeno gledano, postoje dvije vrste životnog osiguranja – štedno životno osiguranje i klasično osiguranje od neželjenog slučaja.

Štedno životno osiguranje, popularno mješovito životno osiguranje, je upravo kombinacija osiguranja i štednje, jer se ugovor odnosi na osigurani slučaj smrti osiguranika i osigurani slučaj doživljenje osiguranika. Naime premije koje se uplaćuju su upravo i vrsta štednje.

U slučaju doživljenja isteka polise osiguranja, novac koji je uplaćen će vam biti isplaćen uz dobit, koja zavisi od poslovnih rezultata osiguravajuće kuće kod koje imate polisu.

Klasično osiguranje od neželjenog slučaja (npr. od smrti) je karakteristično po tome što osiguravajuća kuća u slučaju da se desi nesrećan slučaj isplaćuje osiguranu sumu korisniku polise, ali u slučaju da polisa istekne, a taj nesrećan slučaj se nije desio, ne dobijate ništa.

Bez obzira na finansijske nemogućnosti, upravo prilagodljivost proizvoda sopstvenim potrebama je ono što nam se nudi. Mogućnost odabira visine godišnje premije i obima pokrića svakako su prednosti koje treba iskoristiti.

Ako možemo da uštedimo kako bismo vratili neki kredit prije vremena, onda možemo da uštedimo i da bismo napravili polisu osiguranja, pa makar onu osnovnu, sa minimalnom premijom.

Većina osiguravajućih kuća u ponudi ima nekoliko vrsta životnog osiguranja, počev od onog klasičnog osiguranja života, riziko osiguranja za slučaj smrti, mješovitog osiguranja, pa sve do specijalno kreiranih programa koji nude više pogodnosti u jednoj polisi. Polisa osiguranja života namijenjena je upravo nepredvidivim situacijama.

Iako je optimizam upravo ono što bi sve nas trebalo da krasi, kada razmišljamo o životnom osiguranju, moramo biti pesimisti u razmišljanju da bi shvatili zašto nam ono treba.

Ako krenemo od najgore pretpostavke, u slučaju smrti, korisnici vaše polise koje ste vi prijavili prilikom sklapanja ugovora o osiguranju života će dobiti osiguranu sumu koja im garantuje neku finansijsku sigurnost.

U slučaju da se uz osnovnu polisu ugovori i dodatno pokriće za trajni invaliditet kao posledicu nezgode, osiguravajuća kuća će vam isplatiti cijelu ili dio osigurane sume, što je u takvoj situaciji svakako olakšavajuća okolnost.

Isto tako, uz polisu možete ugovoriti i plaćanje bolničkog dana, koji garantuje isplatu dnevne nadoknade u slučaju hospitalizacije usljed nezgode ili bolesti.

A naravno, u slučaju da optimizam pobijedi pesimizam i budete jedan od onih srećnika koji će sve pomenuto izbjeći, pri isteku osiguranja dobićete ugovorenu osiguranu sumu uvećanu za dobit. Sjajan način da u kasnijim danima imate manje trzavica oko preživljavanja.

Naravno, životno osiguranje ne treba shvatiti eto čisto onako i osigurati se preko prve osiguravajuće kuće koja nam je u blizini. I više nego dovoljan broj osiguravajućih društava nudi svakome od nas mogućnost da dobro prouči ponude i sve one bitne parametre za osiguranje – od toga da li postoji reosiguranje, preko opštih uslova poslovanja pa sve do posebnih uslova poslovanja.

Jer sve ovo je bitno da bi se preduprijedio previd koji nas može koštati polise osiguranja, odnosno naplate osiguranog slučaja.

Odluke tipe da plaćati premiju mjesečno, polugodišnje, godišnje ili jednokratno, da li uzeti samo osnovnu polisu kojom ćete se obezbijediti pod stare dane, odnosno obezbijediti vaše nasljednike u slučaju da ne nadživite polisu, da li uzeti samo riziko osiguranje u slučaju smrti ili uzeti neki paket koji će vam donijeti još neke pogodnosti, je svakako odluka koju ćete donijeti prema sopstvenim potrebama. I naravno visinu premije ćete odrediti sami prema svojim mogućnostima koje ne treba precijenti.

Preuzimanje odgovornosti u nesigurnim vremenima prema sopstvenom životu i životu svojih najmilijih je zasigurno jedna od boljih odluka koju svako od nas može donijeti.

Jer život je ipak samo jedan!

kamatica.com

Check Also

PKCG pokrenula kampanju “Snaga je u nama”

Privredna komora Crne Gore (PKCG) pokrenula je kampanju pod sloganom “Snaga je u nama“, usmjerenu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.