I zvanično se gasi mostarski Aluminij

Zbog blokiranja svih računa, “Aluminij” d.d. Mostar započeo je danas sa gašenjem postrojenja, izjavio je direktor te kompanije Ivo Bradvica te najavio mogućnost i stečajnog postupka.

Prema njegovim riječima, niko ni iz federalne vlasti, ni iz Elektroprivrede HZHB-a nije pokazao volju da pomogne “Aluminiju” kako bi izbjegao gašenje proizvodnje i stečaj.

Bradvica napominje da dug prema Elektroprivredi nije upitan i “Aluminij” će ga sigurno vratiti, ali trenutno nije u mogućnosti da odjednom vrati cjelokupni iznos od oko 38 miliona maraka (19 miliona eura), odnosno tri i po mjesečna računa.

On je napomenuo da je “Aluminij” nudio razne prijedloge i načine Elektroprivredi HZHB-a o namirenju dugovanja, ali da su iz te kompanije nudili su samo ultimatume, bez prihvatanja bilo kakvih prijedloga.

“Meni je nakon svih tih propalih pregovora s predstavnicima vlasti i Elektroprivrede bilo jasno da je negdje politička odluka donesena, jer kako inače objasniti činjenicu da je Vlada FBiH skoro stopostotni vlasnik Elektroprivrede, a u Aluminiju ’44 postotni vlasnik, a nije učinila ništa da spasi fabriku.“

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bradvica je podsjetio i na činjenicu da se sve ovo događa samo 15 dana nakon što su dioničari i dionice “Aluminija” registrovane u Registru vrijednosnih papira te pozvao javnost da samo donese zaključak.

Prema nekim procjenama, gašenjem proizvodnje bez posla bi u startu moglo ostati najmanje 600 radnika “Aluminija”, a radnici čije su kompanije oslonjene na rad u BiH i Hrvatskoj ima oko 5.000.

Izvor:Cdm

Check Also

Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna da preuzme aerodrom u Beranama

Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna je da već ove sedmice obezbijedi novac i započne posao oko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.