Banca d'Italia provjerava knjige kredita u UniCreditu i Intesi

Dodajte komentar

Italijanska centralna banka pregledava knjige zajmova dvije vodeće banke u državi, UniCredita i Intese Sanpaolo, kako bi ih podstakla da srede bilanse prije pregleda koji Evropska centralna banka (ECB) planira sprovesti u idućoj godini, kazali su danas izvori u bankarskim krugovima.

Problematični zajmovi 20 italijanskih banaka već se nalaze pod lupom centralne banke, no jedan visoko rangirani bankar rekao je kako se očekuje da će najnovije provjere biti fokusirane na uredne a ne na problematične zajmove. 

Bankarski analitičar koji je želio ostati anoniman odvojeno je pak kazao da se takvom promjenom fokusa možda želi utvrditi jesu li banke dužnicima ponovo produžavale rokove otplate kako bi izbjegle da određeni krediti budu klasifikovani kao problematični, prenosi portal Profitiraj.ba.

Problematični su krediti i dalje slaba tačka italijanskih banaka s obzirom na dvogodišnju recesiju koja je nanijela velike štete italijanskim kompanijama zavisnim o bankama kao i onima nedovoljno kapitalizovanima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U italijanskoj centralnoj banci, UniCreditu i Intesi Sanpaolo nisu željeli komentarisati informaciju o provjerama.

Banca d'Italia pažljivo prati Intesu i UniCredit, na koje otpada oko 50 posto ukupne bankarske aktive u zemlji. Stoga su inspekcije u dvije banke zapravo uobičajena pojava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *