Bez konkretne saradnje berze u regionu nemaju perspektivu

Dodajte komentar

Član Komisije za vrjednosne papire Bosne i Hercegovine Matej Živković za Antenu M kaže da je stanje na berzama u regionu loše, te da je promet u konstantnom padu.

Razlog je globalna finansijska kriza koja je, na žalost, potrajala. Ali je konsekvenca i određene promjene koje se događaju i u tranzicijskim ekonomijama i na razvijenim tržištima, gdje se monetarna politika mijenja i na taj način privlači investitore, između ostalog i sa naših prostora na svoja tržišta. Dakle, tržište je relativno plitko – pojasnio je Živković, prenosi portal Analitika.

Jelena Bobičić – Čović iz Montenegroberze, sa druge strane, navodi da je stanje na našem tržištu kapitala u ravni ili da bilježi nešto bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu.

– O kretanjima na tržištu kapitala najbolje govore indeksi. Na kraju trećeg kvartala ove godine indeks MONEX20 koji prati 20 najboljih kompanija na tržištu, iznosio je 9084 poena, dok je u istom periodu prošle godine bio nešto niži 8940 – kazala je ona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako bi se poboljšalo stanje berzi u regionu, prije godinu je potpisan Sporazum o povezivanju Sarajevske, Banjalučke i Crnogorske berze. Ipak, prema riječima Mateja Živkovića Sporazum još nije zaživio zbog sporova u zakonskoj i podzakonskoj regulativi koju je, kako naglašava, potrebno usaglasiti.

– Naše sredine su takve da to ide relativno sporo. Tržište kapitala je vrlo dinamično, vrlo osjetljivo na sve promjene i nema previše vremena čekati da se mi dogovorimo oko promjena regulative. Dakle to je jedan aspekt problema, a drugi je spor između najvećih berzi u regionu koja će preuzeti primat, kao i strah među manjima da će najelitnije, najbolje, kompanije kojima se najviše prometuje otići na razvijenije berze i napustiti domicilna tržišta – objašnjava Živković.

Sporazum o povezivanju berzi trebalo bi da utiče na likvidnost tržišta, povećanje ponude, ali i konkurentnosti između kompanija. Bobičić – Čović napominje da dosta toga još treba uraditi kako bi se mogao sprovesti.

– Još se rade analize u vezi sa mogućim aspektima povezivanja. Do sada smo se usaglasili da je harmonizovanje prikazivanja lokalnih tržišta na zajedničkom portalu najbolji put da se otpočne saradnja. To se odnosi na informacije o regulatornom okruženju, hartije od vrijednosti i trgovanju – kaže ona.

Matej Živković pritom upozorava:

– Bez integracije, bez saradnje berzi u regionu nijedna od njih nema ne samo perspektivu, nego nema ni mogućnost egzistencije.

Živković podsjeća da se i mnogo veće berze u svijetu ujedinjuju, te smatra da je globalizacija na to možda i najviše uticala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *