Prepolovljena proizvodnja iPhonea 5c

Apple je navodno smanjio dnevnu proizvodnju pametnog telefona iPhone 5c za 50%, sa 300.000 na 150.000 komada, svega nekoliko sedmica nakon puštanja u prodaju.

Oprema koja je na telefonu podrazumjevala maske u nekolko živih boja i relativno mala cijena za ovaj proizvod protumačena je kao pokušaj da Apple osvoji što veći udio na tržištima zemalja u razvoju, ali je prema nekim informacijama Apple morao da smanji dnevnu proizvodnju telefona zbog prilično loših početnih rezultata.

Kako je objavio kineski sajt C Technology, prodaja aparata iPhonea 5c na kineskom tržištu daleko je od očekivanih rezultata, jer su prilikom njegovog predstavljanja u septembru čelnici kompanije od ovog proizvoda očekivali mnogo više.

Tada je rečeno da je iPhone 5c prvi niskobudžetni telefon koji će se prodavati po cijeni od otprilike 100 dolara i da će njime kompanija pokušati da se približi što većem broju ljudi. U tu svrhu kućišta telefona su napravljena u nekoliko boja, a telefon se od modela 5s razlikuje po tome što ne posjeduje tehnologiju prepoznavanja otiska prsta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Odluka Applea da prepolovi proizvodnju možda je i rezultat ogromne potražnje i nemogućnosti da se u tako kratkom vremenu obezbjede komponente za njegovo sklapanje – potpuno suprotan problem od onoga koji ima model 5s – nedostatak senzora za čitanje otisaka prsta.

Oba ova pametna telefona rade na ooperativnom sistemu iOSS 7, koji je imao neke probleme u funkcionisanju od trenutka kada je pušten u prodaju, prenosi Capital.

Bezbjednosni problemi došli su u fokus u trenutku kada je na video snimcima demonstriran način kako je jednostavno moguće zaobići sigurnosne mjere na telefonu, poput otključavanja otiskom prsta i pristupiti povjerljivim ličnim informacijama.

Neke od ovih sigurnosnih propusta u Appleu su već ispravili novim verzijama operativnog sistema i zakrpama, a Apple se još uvijek nije oglasio povodom tvrdnji da je za polovinu smanjio dnevnu proizvodnju modela 5c.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.