Izgradnja auto-puta diže dug za 23 odsto

Dodajte komentar

Usvojeni model za izgradnju auto-puta Bar-Boljare dodatno će ugroziti održivost crnogorskog javnog duga, ocijenili su iz Svjetske banke.

Izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Mataševo uticaće da javni dug poraste čak 23 odsto BDP-a 2013. godine, pišu Dnevne novine, prenosi Cdm.

Izgradnja ove dionce košta oko 800 miliona eura, a novac bi trebalo da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa kineskom Eksim bankom. Trenutni javni dug iznosi 51 odsto BDP-a.

“Posao stoljeća”, odnosno izgradnja auto-puta Bar Boljare, kroz sadašnji model koji podrazumijeva izgradnju dionice Smokovac-Mateševo, kroz kreditni aranžman sa kineskom Eksim bankom, ugroziće održivost duga, koji će zbog toga porasti dodatnih 23 odsto BDP-a u ovoj godini, smatraju u Svjetskoj banci. U presjeku izvještaja “Partnerstvo grupacije Svjetske banke i Crne Gore”, u koji su Dnevne novine imale uvid, navodi se da Crna Gora zbog pretjeranih troškova izgradnje auto-puta i zbog stalne podrške aluminijumskoj industriji neće moći da ostvari projekcije u vezi sa održavanjem, odnosno smanjenjem javnog duga.

Iz ove grupacije više puta su isticali da je najveći problem naše zemlje javni dug koji se približio nivou od 60 odsto BDP-a, a ako se u obzir uzmu i izdate garancije, on dostiže preko 67 odsto i najveći je u regionu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *