Hrvatski Agrokor izlazi na Londonsku berzu

Dodajte komentar

Hrvatski prehrambeni i maloprodajni koncern Agrokor planira da u naredne dvije godine izađe na Londonsku berzu, piše danas britanski dnevnik Fajnešel tajms.

Prema riječima osnivača i predsjednika Agrokora, Ivice Todorića, prikupljena sredstva bi mogla biti iskorišćena za akvizicije u Turskoj ili Rusiji.

Agrokor, koji je u većinskom vlasništvu porodice Todorić, u junu je dogovorio kupovinu 53,1 odsto slovenačkog Merkatora, za sumu od 240 miliona evra, i sa ciljem stvaranja regionalnog maloprodajnog giganta, pod privremenim imenom Adria grupa.

Ta kompanija imala bi zajedničke prihode od sedam milijardi eura, zaradu prije oporezivanja od 500 miliona evra i 60.000 zaposlenih, čime bi postala najveći privatni poslodavac u zemljama regiona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Potpuno smo spremni na spajanje dviju kompanija, i vjerujemo da ćemo u roku od dvije godine biti spremni za naredni korak. Vidjećemo da li to znači formiranje partnerstva, akvizicije i prelazak na nova tržišta“, izjavio je Todorić.

Todorić je izrazio žaljenje što su pregovori sa turskim malorpodajnim gigantom Migrosom iz 2008. godine propali, ali je stavio do znanja da se njegova kompanija sprema za još jednu ponudu i ulazak na tursko tržište, vjerovatno sa stranim partnerom.

On je istakao da se Agrokor mora fokusirati na širi region, naročito na region Rusije i Turske. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *