Eksperti: Bez dobrih rješenja

Dodajte komentar

Direktor MMF-a Kristin Lagard upozorava da će bankrotiranjem SAD početi globalna recesija, dok finansijski eksperti prognoziraju da bi predsjednik Barak Obama mogao uvesti stroge mjere štednje kao odgovor na krizu u američkom Kongersu.

Kristin Lagard je, kako prenose američki mediji, ocijenila da će sve u svijetu krenuti naopako ako Amerika bankrotira.

Ukoliko ne dođe do povećanja limita državnog duga Amerike, Ministarstvo finansija SAD će već u četvrtak osjetiti manjak sredstava.

Demokrate i republikanci Senata SAD tokom vikenda i nekoliko posljednjih sedmica održali su direktne pregovore, ali ne može se reći da su postigli ozbiljan napredak.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Situacija u vezi sa budžetskom krizom u SAD ušla je u fazu posljednjeg odbrojavanja: do 17. oktobra budžet SAD biće praktično isrcpljen.

Ako se Bijela kuća i opozicija ne dogovore o redovnom povećanju gornje granice državnog duga, zemlji prijeti ili „tehnički defolt“ ili prinudni režim stroge štednje. Obje varijante prijete katastrofalnim posljedicama za svjetsku ekonomiju.

„Fajnenšel tajms“ navodi pretpostavke analititčara Gevina Dejvisa, koji dopušta mogućnost da republikanci i demokrate neće uskladiti granicu državnog duga.

Obama se, smatra on, neće usuditi da objavi „defolt“ o dugovanjima, ali će provesti naglo „sekvestiranje“ budžeta, što će neizbježno tražiti mjere stroge štednje. A te mjere su već izazivale recesiju u nizu evropskih zemalja.

Uzimajući u obzir ulogu SAD u globalnoj ekonomiji, može samo da se nagađa kako će takav razvoj situacije uticati na cijeli svijet.

Eventualni „tehnički defolt“ SAD u vezi sa dugom može da rezultira smanjenjem bruto domaćeg proizvoda SAD za čak deset odsto – smatra dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman.

Ako gornja granica duga ne bude povećana, vlada može da plati tekuća dugovanja na račun socijalnih programa, prije svega penzijskog osiguravajućeg sistema, objašnjava on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *