Bankrot SAD bi oslabio i rusku rublju

Dodajte komentar

Ukoliko do 17. oktobra u SAD ne bude postignut dogovor o podizanju limita državnog duga, ruska rublja bi, zbog krize koja bi tada nastala u svjetskim finansijama, mogla osjetnije da oslabi u odnosu na američku valutu, prognozira moskovski Institut za međunarodnu privredu.

Ekspert tog instituta Jakov Mirkin kaže da u slučaju bankrota SAD treba očekivati trenutni pad cijena akcija na globalnim berzama, nagli skok prihoda na državne hartije od vrednosti i bjekstvo kapitala iz brzo rastućih ekonomija, uključujući i Rusiju.

Mirkin vjeruje da bi baš zbog očekivanog odliva kaptala sa ruskog tržišta bio izgledan pad vrijednosti ruske rublje – vjerovatno u rasponu od 35 do 39 jedinica za dolar – ili deset do 20 odsto u odnosu na trenutni kurs.

U cjelini gledano, Rusija, prema mišljenju eksperta, ipak može do Nove godine bez većih problema da se izbori sa “primarnim udarom ukoliko se dogodi bankrot američke državne kase”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukoliko bi, međutim, zbog bankrota SAD u nešto dužem periodu na svjetskom tržištu došlo do osjetnijeg pada tražnje i cijena nafte, gasa i drugih sirovina koje Rusija masovno izvozi, tada bi privreda najprostranije zemlje svijeta mogla da ostane “bez daha” i suoči se sa ozbiljnim problemima, tvrdi Mirkin, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *