Admiral Markets: Amerika sve bliža bankrotu!

Dodajte komentar

Kao i svaka druga država, SAD svoje obveze finansira zaduživanjem, ali za razliku od drugih država imaju ograničenje na visinu duga. Ta granica je sada dosegnuta, pa se država po postojećem zakonu više ne može zadužiti a za nekoliko dana, u četvrtak, bez novog zaduživanja neće moći finansirati dospjele obveze.

Vlast i opozicija već nedjeljama pregovaraju o podizanju nivoa maksimalnog duga što bi riješilo ovaj problem, ali za sada nema dogovora. Republikanci ne žele glasati za podizanje granice duga ako Obama i njegova demokratska stranka ne pristanu na manju potrošnju države, među ostalim i na odlaganje sprovođenje zdravstvene reforme koja će državu koštati milijarde dolara, a Obama ne želi popustiti po ovom pitanju.

Finansijska tržišta su već poprilično nervozna i mnogi investitori se pripremaju na moguću paniku koja bi zavladala na tržištima ukoliko do dogovora ne dođe na vrijeme.

Dolar je i dalje poprilično slab u odnosu na ostale najtrovanije valute. Trenutni kurs eura u odnosu na američki dolar na platformama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera, iznosi 1,3555 što je samo 1% ispod najvišeg nivoa ove godine koja je dosegnuta u prvom mjesecu.

Američke dionice su početkom prošle sedmice padale, ali u četvrtak i petak su skočile skoro 3% nakon naznake da će se političari ipak uspjeti dogovoriti. Trenutna vrijednost SP500 indeksa, kojim je takođe moguće trgovati preko Admiral Marketsa, iznosi 1692 boda. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

 

Za ovu sedmicu je najavljeno dosta vijesti koje inače imaju značajan uticaj na valutno tržište, govor guvernera centralnih banaka Japana i Australije, te izlazak vijesti o kineskom BDP-u i nezaposlenosti u Britaniji, no ove sedmice će tržišta biti fokusirana samo na rješavanje problema sa zaduživanjem Amerike pa ostalim događajima vjerovatno neće pridavati mnogo važnosti. Popis i vrijeme izlazaka svih najavljenih događaja vidjeti možete uekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

Ako i idućih dana ne bude rješenja problema sa dugom, tržišta bi mogla postati još nervoznija, te bi vrijednost dionica i američkog dolara mogla pasti. Ukoliko dođe do dodatnog slabljenja dolara, to će vjerovatno biti privremeno, jer će na kraju do dogovora morati doći. Američki političari dobro znaju da ako bi SAD bankrotirao, Amerika ali i ostatak svijeta bi pao u novu recesiju, vjerovatno veću od one koja je zahvatila svijet 2008. Na ovaj scenario otvoreno upozoravaju čelnici međunarodnih organizacija kao što je MMF te predstavnici velikih zemalja kao što su Kina i Japan.

Radi toga eventualno slabljenje dolara treba iskoristi za kupovinu ove valute. Idućih sedmica, kada se situacija bude smirivala, dolar bi trebao ojačati nekoliko posto u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute, a možda najbolja prilika za profitiranje na ovom scenariju biće na EUR/USD koji već mjesecima jača, te na ovako visokom nivou više nema mnogo kupaca koji bi mogli dodatno dizati kurs ovog para. Odmah nakon rješavanja situacije sa dugom, ovaj par bi mogao početi padati te za u roku nekoliko mjeseci pasti na 1,3000.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na ovoj stranici.

Za Bankar.me
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *