Hrvatska vlada isključila Triglav iz trke za Croatia osiguranjem

Dodajte komentar

Isključenje neobavezujuće ponude slovenačke Zavarovalnice Triglav iz postupka prodaje dionica Croatia Osiguranja znak je da je slovenački kapital u Hrvatskoj nepoželjan, tvrdi u petak ljubljanski dnevni list “Dnevnik” u svom poslovnom prilogu.

“Privatizacija u Hrvatskoj u punom je zamahu, ali je sve očitije da slovenačke kompanije pri tome nisu poželjne ni u slučaju kad je njihova ponuda najbolja. Tako je hrvatska vlada iz bitke za kupovinu Croatia Osiguranja isključila Zavarovalnicu Triglav iako je ona za dionicu nudila preko 10 posto više nego poljski osiguravači PZU i rovinjska Adris grupa koji od samog početka važe za favorite”, navodi list.

Na pitanje “Dnevnika” hoće li od hrvatske vlade tražiti objašnjenje zašto neobavezujuća ponuda Zavarovalnice Triglav nije bila prihvaćena, iz kabineta slovenačke premijerke Alenke Bratušek stigao je odgovor kako ona vjeruje da hrvatska vlada svoje odluke donosi “transparentno” te da će svoju odluku znati “argumentovano objasniti”.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je za “Dnevnik” da će njegovo ministarstvo i dalje pružati podršku Zavarovalnici Triglav u njenim planovima na hrvatskom tržištu ako dobije takvu molbu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Hrvatska vlada u četvrtak je nakon analize prispjelih triju neobavezujućih ponuda za privatizaciju Croatia Osiguranja odabrala dva ponuđača koji će učestvovati u daljem postupku – Adris grupu i poljski PZU, dok ponuda Zavarovalnice Triglav nije prihvaćena.

Zaključeno je da PZU i Adris imaju raspoloživa gotovinska sredstva dovoljna za otkup postojećih dionica te za dokapitalizaciju CO-a, dok Triglav ta sredstva tek namjerava pribaviti putem vlastite dokapitalizacije od postojećih dioničara te, eventualno, finansijskih investitora, pa svoje planove ne bi mogla realizovati do kraja ove godine kad prodajni postupak Croatia Osiguranja treba završiti.

Stoga neobvezujuća ponuda Triglava, koji je nudio 138 miliona eura za 44 posto dionica, nije prihvaćena pa u dalji postupak ulaze samo Adris grupa i PZU.

Kako navodi ljubljanski “Dnevnik”, takva argumentacija kojom je slovenačka ponuda odbijena je neuvjerljiva jer je Triglav namjeravao kupovinu dionica prije vlastite dokapitalizacije finansirati zajmom američke investicijske banke Goldman Sachs.

Uz to, navodi list, vlasnici 53 posto dionica Mercatora, među kojima Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), potpisali su kupoprodajni ugovor s hrvatskim Agrokorom iako Agrokor još uvijek nije osigurao potrebna sredstva za kupovinu do kojih namjerava doći dokapitalizacijom.

Sve to sugeriše, tvrdi “Dnevnik”, da je za sadašnju hrvatsku vladu slovenački kapital “nepoželjan” u postupcima privatizacije te da je Slovenija za hrvatske investitore “bitno otvorenija” nego što je to slučaj kad se radi o slovenačkim investicijama u Hrvatskoj.

Po podacima slovenačke centralne banke ukupna vrijednost slovenačkih investicija u Hrvatskoj iznosi 1,6 milijardi eura, ali je većinom riječ o tzv. greenfield investicijama, navodi list. S druge strane, hrvatske su kompanije zadnjih godina bile uspješne u mnogim privatizacijskim postupcima u Sloveniji, o čemu svjedoči kupovina Droge Kolinske od hrvatske Atlantic grupe, kupovina Ljubljanskih mljekara od strane Lactalisa preko hrvatskog Dukata te neki drugi slučajevi u kojima su najveća preuzimanja slovenačkih preduzeća izvele upravo hrvatske firme, navodi “Dnevnik”, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *