Erste želi uticaj, kupuje još banaka

Dodajte komentar

Poslije poraza u Mađarskoj, Erste banka razmatra kupovinu dodatnih banaka na Balkanu, tvrdi bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat.

Erste grupacija približava se svom cilju da na Balkanu dobije dalje na uticaju.

Njena sestrinska hrvatska banka dala je najbolju ponudu za državnu Hrvatsku poštansku banku (HPB).

Hrvatska vlada, koja želi da privatizuje svoj udio od 99,13 odsto, potvrdila je ponudu Erste banke u visini od 130,2 miliona eura, odnosno 149,51 euro po deonici.

Mađarska OTP banka ponudila je između 92 i 118 miliona eura.

Dugo se spekulisalo da bi Erste mogla otkupiti sestrinske banke Hypo Alpe Adria na Balkanu, ali je Erste zvanično potvrdila interesovanje samo za Hypo Srbija. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šef Erste Andreas Trajhl rekao je krajem prošlog mjeseca, prilikom posjete Crnoj Gori, da Erste “ima apetit i za nešto više”.

“Vjerujem da austrijska vlada želi da proda kompletnu grupaciju, a ne pojedinačne banke. Međutim mislim da naša uprava u Crnoj Gori može voditi daleko veću banku, ako se ponude mogućnosti”, kazao je on tokom boravka u Crnoj Gori.

Neimenovana portparolka Erste je austrijskom dnevniku kazala da se ta izjava nije odnosila na Hypo banku.

“Crna Gora je naša najprofitabilnija sestrinska banka i nije pripremljena samo na organizovani rast, već i na kupovinu”, kazala je ona ne navodeći konkretne ciljeve kupovine.

Ukoliko bi Erste otkupila Poštansku banku Hrvatske ona bi postala druga najveća banka u toj državi sa udjelom na tržištu od 18 odsto. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *