Nezaposlenost u Makedoniji 10 %

Makedonska Agencija za zapošljavanje saopštila je da realna stopa nezaposlenosti u Makedoniji iznosi 10 dosto, a ne 28,8 odsto kako je nedavno objavljeno.

Do ovih podataka, koji su tri puta manji od zvaničnih, došlo se na osnovu najnovije ankete koju je među nezaposlenima sprovela ta makedonska Agencija.

Naime, u formularima, koje su prije nekoliko mjeseci dobili svi nezaposleni u Makedoniji, od ukupno registrovanih 220.000 nezaposlenih, oko 60 odsto ili 130.000 izjasnilo se da ne traži da im Agencija nudi posao.

Samo 93.000 nezaposlenih je reklo da žele da im bude ponuđen posao, prenio je internet portal “Poslovni Plus”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ako se 93.000 osoba, koje prema Agenciji stvarno traže posao, stavi u odnos na ukupan broj aktivnih, to znači da stvarna stopa nezaposlenosti iznosi 10 odsto, što je tri puta manje od službene stope nezaposlenosti od 28,8 odsto, koju je nedavno objavio Državni zavod za statistiku.

Jedini razlog zašto ovaj podatak makedonska vlada zvanično ne objavljuje, jeste taj što želi da bude sigurna u te brojeve, pa je zbog toga odlučila da istu anketu ponovi i podstakne nezaposlene da razmisle da li žele da im Agencija nađe posao i hoće li prihvatiti posao ukoliko im se on ponudi, javio je makedonski Kapital, prenosi b92.

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *