Britanske banke prave izlazni plan

Dodajte komentar

Niz britanskih banaka sada pravi “izlaznu strategiju” u slučaju da SAD uskoro ne povećaju granicu zaduživanja države, izvještava Volstrit džornal (VSJ).

List piše da su rukovodioci velikih britanskih banaka potvrdili da vode nezvanične pregovore sa regulatornim tijelima u Velikoj Britaniji, kako bi sagledali posljedice mogućeg finansijskog kolapsa u SAD, kao i da u slučaju potrebe snabdiju svoje klijente dovoljnom količnom američke valute.

Banke u Britaniji zbog toga užurbano gomilaju zalihe dolara i u isto vrijeme izbegavaju da obavljaju bilo kakve finansijske transakcije sa vrijednosnim hartijama američkog ministarstva finansija koje uskoro dospijevaju za naplatu.

Neke ostrvske banke, osim toga, obavljaju unutrašnju kontrolu poslovanja da bi ocijenile stepen rizika u slučaju da se američki zakonodavci ne dogovore oko limita zaduženosti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Finansijski analitičari u Londonu, ali i neki uticajni bankarski krugovi, vjeruju da će članovi američkog Kongresa na kraju, ipak, pronaći kompromisnu formulu kako bi se u poslednji čas izbjegao finansijski kolaps zemlje.

Prema riječima neimenovanog rukovodioca poznate britanske banke, na čije mišljenje se poziva VSJ, u slučaju tehničkog bankrota, banke u SAD mogu pozajmiti dolare direktno od američke Uprave federalnih rezervi (Fed), ili od Banke Engleske, prenosi b92.

Isti izvor smatra, međutim, da je sada opravdano procijeniti sve opasnosti u slučaju negativnog ishoda glasanja u Kongresu SAD, posebno zbog toga što bi tada uslijedilo oštro kolebanje prihoda na obveznice američke vlade i vrijednosti dolara prema funti sterlinga, ističe list američke poslovne elite, a prenosi agencija Blumberg.

Budžetska kriza u SAD eskalirala je početkom ovog mjeseca, nakon što predstavnici vladajućih demokrata i opozicionih republikanaca u Kongresu nisu uspjeli da se dogovore o nastavku finansiranja fedralne vlade u novoj finansijskoj godini.

Više od 800.000, od ukupno dva miliona ljudi koji su zaposleni u američkoj federalnoj administraciji, sada je na prinudnim godišnjim odmorima, a zatvoren je i veliki broj federalnih institucija, od saveznih agencija do muzeja i nacionalnih parkova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *