Bankrot KAP-a, fabrika ide na prodaju bez dugova

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija za Kombinat aluminijuma Dragan Rakočević saopštio je da je rok za dostavljanje plana reorganizacije za KAP istekao, pa su se stekli uslovi da se, već danas ili sjutra, proglasi bankrot kompanije.

“Bankrot ili sprovođenje klasičnog stečaja, znači da će se imovina KAP-a prodavati u cjelini ili ne, ako se povjerioci saglase, a za mene je najprihvatljivija prodaja fabrike kao pravnog lica”, izjavio je “Vijestima” Rakočević.

On je objasnio da nove odredbe Zakona o stečaju omogućavaju da se dužnik proda kao pravno lice, odnosno novo preduzeće, koje će biti vlasnik cijele sadašnje imovine bez dugova.

Rakočević očekuje saglasnost borda povjerilaca KAP-a i smatra da će se za 20-ak dana steći uslovi za objavljivanje prvog oglasa za prodaju imovine KAP-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupna potraživanja Kombinata iznose oko 459 miliona eura, a nesporno je 359 miliona. Novac od prodaje imovine KAP-a činiće stečajnu masu iz koje će se namirivati povjerioci.

Bivši i sadašnji radnici KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju, produžili su predstavnicima Vlade rok do 17. oktobra da se izjasne o njihovom zahtjevu o isplati otpremnina iz budžeta.

vijesti.me

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.