UniCredit predao ponudu za preuzimanje poljske banke BGZ

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit dostavila je preliminarnu ponudu za kupovinu poljske banke BGZ, kazao je njen izvršni direktor Federico Ghizzoni, piše u četvrtak Business.hr.

“Dali smo ponudu za poljsku banku, pregovori su u početnoj fazi”, rekao je Ghizzoni. Naknadno je kazao da je riječ o banci BGZ čiji je trenutni vlasnik holandski Rabobank te čija bi vrijednost mogla iznositi oko milijardu dolara.

Rabobank je najveća holandska banka u segmentu poslovanja s građanima, a u junu su objavili da “razmatraju strateške mogućnosti“ za BGZ nakon što su mediji izvijestili da bi ove godine Rabobank mogao prodati 98-postotni udio u sklopu transakcije čija je vrijednost procijenjena na gotovo milijardu dolara.

Prema upućenim izvorima i izvještajima poljskih medija, ostali potencijalni interesenti za kupovinu BGZ-a uključuju francuske banke Credit Agricole i BNP Paribas, holandsku banku ING i poljsku Getin Noble Bank.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ove je godine najveća italijanska banka po imovini već prodala poslovanje u Kazahstanu, a njen direktor tumači da taj potez valja posmatrati u sklopu bančine strategije jačanja prisutnosti u zemljama koje smatra “jezgrom” i napuštanja onih tržišta na kojima vidi malo prilika za rast.

U razgovoru s novinarima Ghizzoni je takođe napomenuo da UniCredit još nije donio odluku o prodaji ukrajinske banke Ukrsotsbank, koja se trenutno spaja s UniCreditovom manjom ukrajinskom podružnicom UniCredit Bankom. UniCredit je tu banku kupio u razdoblju ekspanzije 2008. za 1,5 milijardi eura.

“Osluškujemo tržište, nije lako napustiti takvu zemlju. Trebale su nam dvije godine da prodamo podružnicu u Kazahstanu”, podsjetio je. Dodao je takođe da UniCredit istražuje mogućnosti za rast u Kini, gdje bi mogli otvoriti više podružnica kako bi pomogli korporativnim klijentima koji se žele proširiti na kinesko tržište ili privući kineska ulaganja u Evropu, piše Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *