Skype: Usklađivanja s mobilnom telefonijom

Dodajte komentar

Skype je već dugo vremena prvi izbor kada su IM i VoIP aplikacije u pitanju. Aplikacija se u posljednje vrijeme mijenja kako bi se uskladila s načinom korišćenja na mobilnim uređajima. Kako stoji na službenom blogu, Skype se ranije oslanjao na P2P komunikaciju, a velik dio posla obavljali su sami računari korisnika uključenih u komunikaciju.

Na tradicionalnim desktop računarima potrošnja energije i dostupnost internetske veze nisu stvari koje nas zamaraju, no na novim mobilnim uređajima to predstavlja važan aspekt. Skype je stoga iz temelja prerađen, a aplikacija iskorištava moderne koncepte poput računarstva u oblaku.

Prelazak na novu arhitekturu omogućio je dodatne pogodnosti korisncima, na primjer dostavljanje poruka kontaktima koji su offline. Za one korisnike koji Skype koriste na više uređaja u najavi je i mogućnost sinhronizovanja poruka na svim uređajima, tako da bi „bombardovanje“ već pročitanim porukama jednom kad se uređaj vrati online trebalo da postane stvar prošlosti.

Prema najavi, ova će funkcionalnost biti stavljena u pogon kroz narednih nekoliko mjeseci. Takođe, u najavi je i funkcionalnost propuštenih poziva koja će takođe biti sinhronizovana na svim uređajima na kojima se Skype koristi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

No, prelaskom na novi, kontrolisani način rada, javlja se i zabrinutost oko čuvanja privatnosti korisnika. S obzirom na raniji P2P način komunikacije, sam Skype zainteresovanim stranama nije mogao pomoći u prisluškivanju razgovora.

Kako se sad komunikacija neće odvijati direktno, već preko Microsoftove infrastrukture, iz kompanije nas uvjeravaju da će poštovati privatnost korisnika. Između ostalog, IP adrese će čuvati samo djelimično, a šifrovaće Skype ID-jeve korisnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *