Admiral Markets: Hoće li Amerika bankrotirati?

Dodajte komentar

Prošle sedmice finansijska tržišta bila su fokusirana na situaciju u SAD-u u kojoj su mnoge državne institucije prestale sa radom zbog toga što se kongres nije uspio dogovoriti oko novog budžeta. Stotine hiljada zaposlenih u državnoj službi će do rješenja problema biti na prisilnom neplaćenom godišnjem odmoru i neće obavljati svoje uobičajene zadatke, što naravno negativno utiče na ekonomiju.

Američki dolar je nastavio slabiti u odnosu na većinu najtrgovanijih valuta te mu je vrijednost u odnosu na euro blizu najniže vrijednosti ove godine. Na platformama Admiral Marketsa kurs EUR/USD trenutno iznosi 1,3556. Na slabljenje dolara i jačanje eura uticao je i govor Maria Draghija, guvernera Evropske Centralne Banke, koji nije htio komentarisati kurs eura čime je htio poručiti da ECB neće preduzeti ništa da pokuša oslabiti po mnogima trenutno precijenjeni euro.

Britanska funta je jedna od rijetkih valuta koja je prošle nedjelje koja je oslabila u odnosu na američki dolar, što nije neuobičajeno nakon nekoliko mjeseci neprestanog jačanja. Investitori sada očito smatraju da je funta previše ojačala te mnogi počinju prodavati ovu valutu.

Događaji koji bi mogli iduće sedmice uticati na promjenu kurseva valuta su konferencije za novinare centralnih banaka Britanije, Japana, i Eurozone. Tačne termine ovih i ostalih najavljenih događaja bitnih za valutno tržište moguće je vidjeti u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa. Nalazi se na ovoj stranici.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uz ove događaje, učesnici na finansijskim tržištima biće i dalje fokusirani na paralizu američkih državnih službi, ali i nasve bliži još veći problem. Radi se o ograničenju visine duga države koji će biti dosegnut 17.10. ove godine. Kao i sve ostale države, SAD svoje obveze finansira zaduživanjem bez kojega bi država bankrotirala. Da do toga ne bi došlo, kongres mora odobriti novo zaduživanje, a budući da se političari nisu uspjeli dogovoriti o novom budžetu na vrijeme, moguće je da će biti problema i pri dogovoru o visini duga, jer i vlast i opozicija imaju stajališta od kojih ne žele odustati.

Ako dogovora i dalje ne bude, a do krajnjeg roka ostane samo nekoliko dana, tržišta bi mogla postati nervozna, te bi vrijednost dionica mogla pasti, a i dolar bi oslabio. Dodatno slabljenje već slabog dolara bilo bi kratkotrajno, jer će kongres prije ili kasnije jednostvano morati povećati granicu duga. Obje strane u kongresu znaju da je bankrot SAD-a nedopustiv te bi izazvao neviđenu paniku i urušavanje ne samo američkog nego i globalnog finansijskog sistema.

Radi toga, eventualno dodatno slabljnje dolara će vjerovatno biti kratkoročno, pa sada treba razmišljati o kupovini dolara, koji bi nakon višemjesečnog slabljenja mogao vrlo brzo početi znajačno jačati u odnosu na ostale najtrgovanje valute. U idućih nekoliko mjeseci kurs EUR/USD bi lako mogao sa sadašnjeg nivoa pasti nekoliko posto, tj. ispod 1,3000.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova koju izrađuju analitičari Admiral Marketsa pratiti možete na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *