Fiskalna blokada pritiska kurs dolara

Dodajte komentar

Dolar se danas na međunarodnim deviznim tržištima zadržao oko najnižih nivoa u proteklih osam mjeseci prema drugim vodećim valutama, uslijed nastavljene fiskalne blokade u Sjedinjenim Državama.

Euro je u takvim okolnostima bio na manjem gubitku, skliznuvši 0,26 posto prema dolaru, na 1,3582 dolara. Dan ranije nakratko je dosegnuo 1,36465 dolara, što je bio njegov najviši nivo od februara.

Dolar je pak prema jenu oslabio 0,10 posto, na 97,14 jena.

Analitičari su prognozirali da će nakon najnovijeg uzleta eura uoči vikenda ipak doći do manjeg povlačenja i blage konsolidacije njegovog kursa. U ovoj je sedmici euro trenutno prema dolaru u plusu za 0,5 posto.

Ulagači su bili oprezni spram dolara jer se pribojavaju da će se na fiskalnu blokadu nadovezati daleko kompleksnija bitka oko podizanja limita zaduživanja. Uz to, dolaru na ruku nisu išli ni najnoviji podaci s tržišta rada, koji svjedoče o usporenom tempu zapošljavanja u uslužnom sektoru najveće svjetske ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Niko ne želi dolar dok postoji neizvjesnost oko zastoja u radu američke državne uprave. Uz to, razočaravajući podaci o zapošljavanju u sektoru usluga dodatno su pridonijeli nepovoljnom raspoloženju za dolar”, kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Američko ministarstvo rada juče je objavilo da ključni izvještaj o zaposlenosti u septembru neće biti objavljeno po redovnom kalendaru zbog zastoja u radu američke vlade. Informaciju o novom datumu objave nisu objavili.

Slabiji dolar dodatno je pak podupro euro, kojem su na ruku išli u prvom redu otklanjanje najnovije političke krize u Italiji, izostanak novih podsticajnih mjera Evropske centralne banke u ovom trenutku i ovosedmični ekonomski podaci.

Od važnijih događanja izdvaja se i očekivana odluka japanske centralne banke (BOJ) da zadrži ključne kamatne stope nepromijenjena, prenosi Seebiz.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *