Novo zaduženje Španije uz znatno niže kamate

Dodajte komentar

Na aukciji španskog ministarstva finansija potražnja za obveznicama s rokom dospijeća od pet i 10 godina bila je za 2,2 puta veća nego na prošloj aukciji. Ministarstvo je u četvrtak prodalo 1,18 milijardi eura 10-godišnjih obveznica, uz kamatnu stopu od 4,269 posto, čime je ona znatno snižena u odnosu na posljednju takvu aukciju 5. septembra kada je iznosila 4,503 posto. Riječ je o najnižoj kamatnoj stopi na 10-godišnje španske obveznice od septembra 2010. godine.

Prodato je i 1,38 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za pet godina, uz prosječnu kamatu od 3,128 posto, takođe znatno nižu od 3,477 posto ostvarenih na sličnoj aukciji prije otprilike mjesec dana.

Španija je tako današnjim zaduživanjem ispunila 86,2 posto zacrtanih sredstava osiguranja za 2013., navodi se u saopštenju ministarstva privrede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada u Madridu objavila je da očekuje da će španska ekonomija, četvrta po veličini u eurozoni, izaći iz recesije u trećem tromjesečju, dok za iduću godinu predviđa rast od 0,7 posto, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *