Lagard: SAD prijeti svjetskoj privredi

Dodajte komentar

Direktorka MMF Kristin Lagard izjavila je da eventualni neuspjeh SAD da podignu granicu zaduživanja predstavlja mnogo ozbiljniju prijetnju globalnoj ekonomiji.

Američko Ministarstvo finansija je juče takođe upozorilo da bi eventualni bankrot SAD, do kog bi moglo doći ako granica dozvoljenog duga ne bude podignuta, mogao izazvati finansijsku krizu kao što je bila ona iz 2008, a možda i goru, javlja britanski javni servid Bi-Bi-Si.

Lagardova je navela da američka vlada treba da dovede svoje dugoročne finansije u red, navodeći da je ključno da se dogovori novi limit zaduživanja.

Američki predsjednik Barak Obama i lideri Kongresa već danima ne mogu da se dogovore oko budžeta, što je dovelo do djelimičnog prekida rada vlade, pa je više od 700.000 zaposlenih poslato na neplaćeno odsustvo, a brojni nacionalni parkovi, internet stranice i državne ustanove su zatvoreni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, dok jedna budžetska kriza “bjesni” u Vašingtonu, druga, potencijalno još opasnija, “vreba”, budući da će američka vlada 17. oktobra ostati bez novca za plaćanje računa, ukoliko ne bude podignut limit državnog zaduživanja, prenosi b92.net.

Direktorka MMF-a je, i pored krize u SAD, navela da je prognoza rasta svetske ekonomije relativno pozitivna i da, uprkos slabom privrednom rastu, postoje znaci koji ukazuju na vraćanje finansijske stabilnosti na globalom nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *