Gaspromu se dobro ne piše

Dodajte komentar

Evropska unija priprema antimonopolsku istragu protiv ruskog Gasproma, kog optužuje za narušavanje pravila konkurencije u zemljama centralne i istočne Evrope.

“U ovom trenutku pripremamo pisanu izveštaj koji sadrži naše primjedbe”, rekao je novinarima u Litvaniji evropski komesar za zaštitu konkurencije, Hoakin Almunija, a prenosi Frans pres.

Ovaj dokument predstavlja formalni korak koji omogućava tuženoj strani da odgovori, a konačna odluka nastupa tek kada ta strana pruži svoju odbranu.

Almunija je odbio da komentariše potencijalni datum slanja tog dokumenta, navodeći da i dalje ne postoji nikakav zakonski rok za završetak istrage.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte, poručila je da je predviđeno da antimonopolska istraga bude završena na proljeće naredne godine, prenosi b92.net.

Zvanični Brisel je u septembru prošle godine pokrenuo istragu oko Gaspromovog korišćenja dugoročnih ugovora, optužujući kompaniju za narušavanja pravila konkurencije u zemljama članicama, uključujući Bugarsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Slovačku.

“Za Litvaniju, cene gasa su skočile za 600 odsto između 2006. i 2012. godine”, izjavio je litvanski premijer Algiradas Butkevičius, i dodao da su takve cene imale negativnog uticaja na konkurentnost zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *