Država se zadužuje još 100 miliona eura kod „Morgan Stanley” banke

Dodajte komentar

Vlada će danas razmatrati ponude koje su stigle od banaka za zaduženje države za još 100 miliona eura. Država će se, po svoj prilici, zadužiti kod „Morgan Stanley” banke, piše današnja Pobjeda.

Danas Vlada razmatra informaciju o ponudama za kreditno zaduženje u iznosu od 100 miliona eura za potrebe finansiranja budžeta.

Definitivna odluka biće donesena danas ali je, kako piše Pobjeda, gotovo izvjesno da će se država zadužiti kod „Morgan Stanley” banke koja je dostavila najbolju ponudu.

Kamata je 5,85 odsto plus tromjesečni euribor. Rok otplate zaduženja od 100 miliona eura je tri godine.

Ova kamata je niža od one koja je bila na prvi eurobond, odnosno emisiju euroobveznica koja je iznosila 7,85 odsto, a na drugi 7,25 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu zaduženje je bilo limitirano na 250 miliona eura. Držada se do sada zadužila 102,5 miliona eura (garancije Kombinata aluminijuma), 16 miliona eura kod Erste banke i još jedan manji iznos na domaćem tržištu.

Za preostali iznos od 100 miliona eura država, odnosno Vlada tražila je ponude od banaka, nakon čega je najbolje uslove dostavila “Morgan Stanley banka”.

Portal Analitika objavio je u septembru da Ministarstvo finansija, u cilju obezbjeđivanja neophodnih sredstava za finansiranje budžeta, pregovara sa „Deutsche Bank”, „Citi Bank”, bankom „Morgan Stanley” i J.P. Morgan bankom oko obezbjeđivanja kredita kod tih finansijskih institucija vrijednog oko 100 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *