Apple "sjedi" na 147 milijardi dolara u kešu

Dodajte komentar

Gotovo četvrtina ’keša’ koje posjeduju kompanije u SAD nalazi se u rukama pet svjetskih igrača – Epla, Majkrosofta, Gugla, Cisco Systemsa i Pfizera. Najviše posjeduje Epl koji broji 147 milijardi dolara, odnosno oko 10 odsto ’keša’ svih korporacija, izuzimajući finansijski sektor.

Krajem juna nefinansijski sektor u Sjedinjenim Američkim Državama raspolagao je sa oko 1,48 biliona dolara u gotovom.

Trenutno najbogatiji je IT sektor sa oko 515 milijardi dolara, za kojim slijede kompanije iz oblasti zdravstva i farmaceutske industrije sa oko 146 milijardi dolara u ’kešu’.

Količina novca u američkim kompanijama je u junu 2013. bila 1,48 biliona, što je za oko dva odsto više nego krajem 2012. godine. Reč je o 1.067 kompanija sa sjedištem u SAD i koje je ocijenila kuća Mudis.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Četiri “kralja novca” su Epl, Majkrosoft, Gugl i Sisko, koji su ukupno teški 329 milijardi dolara. Ipak, Epl je ubjedljivo prvi, a njegov iznos je dvostruko veći od drugoplasiranog Majkrosofta – 77 milijardi dolara.

“Hrpa keša” koja prolazi kroz Epl predstavlja čak deset odsto ukupnog novca koji je u rukama korporacija u SAD, ne računajući finansijski sektor.

Nakon IT industrije, sektori sa najviše novca su zdravstvo i farmaceutska industrija, pa je tako kompanija “Fajzer” na 50 milijardi dolara. Iza njih se nalazi auto-industrija u kojoj prednjače Ford i Dženeral motors sa 27,7 milijardi dolara, odnosno 26 milijardi dolara, prenosi Kamatica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *