Žugić pregovara o kreditu sa Svjetskom bankom

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa direktorkom Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldstajn, šeficom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i BIH Anabel Abreu i vodećim ekonomistm Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana Abebe Adugnom, saopšteno je Portalu Analitika iz tog vladinog resora.

Povod posjete misije Svjetske banke je nastavak razgovora o pružanju finansijske podrške Crnoj Gori, u vidu razvojnog zajma (PEDPL – Public Expenditures Development Policy Loan), u iznosu od oko 50 miliona dolara, kao i o statusu potencijalnih zajmova namijenjenih implementaciji sektorskih politika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

-Ministar Žugić prezentovao je predstavnicima Svjetske banke aktuelne informacije koje se tiču ukupne ekonomske i finansijske situacije u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na dosadašnji proces fiskalne konsolidacije i njegove rezultate. Ministar je, takođe, članove misije upoznao sa statusom realizacije velikih razvojnih razvojnih projekata u oblasti turizma, infrastrukture i energetike. Direktorka Goldstajn je pohvalila posvećenost Ministarstva finansija implementiranju mjera fiskalnog prilagođavanja i istakla da su pozitivni efekti tih mjera doprinose razgovorima vezanim za pomenuti zajam. Ona je ocijenila opravdanim revidiranje srednjoročnog fiskalnog okvira za Crnu Goru, koji bi uvažio uticaje tekućih i budućih razvojnih projekata na osnovne fiskalne indikatore- navedeno je u saopštenju, uz konstataciju da su predstojeći Godišnji sastanci Svjetske banke i MMF-a u Vašingtonu prilika za dalje razgovore predstavnika Ministarstva finansija i Svjetske banke i intenziviranje saradnje ovih institucija u narednom periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *