Počelo zatvaranje federalnih službi

Bijela kuća naredila je zatvaranje američkih federalnih službi pošto Kongres, u kome većinu imaju republikanci, nije postigao kompromis o budžetu.

Rok za usvajanje budžeta za narednu fiskalnu godinu istekao je u ponedeljak u ponoć, a ovakva situacija u SAD se dešava prvi put od 1995. godine, kada je blokada trajala tri sedmice.

Pošto prijedlog budžeta u Kongresu nije prošao, više od 800.000 zaposlenih koji platu primaju iz budžeta moraće na prinudne odmore.

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da će pripadnici oružanih snaga normalno nastaviti svoje aktivnosti, ali da će civilni službenici Pentagona možda osjetiti posljedice.

„Federalne agencije treba da, u nedostatku budžeta, sprovedu plan obustave aktivnosti“, rekla je Silvija Bervel, direktor Kancelarije Bijele kuće za budžet, prenosi Capital.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bervelova ja apelovala na Kongres da reaguje brzo i obezbijedi kratkoročni „most“ kako bi se osiguralo izvršenje budžeta za ostatak fiskalne godine i omogućio rad ključnih javnih službi i programa.

Predstavnički dom je predlagao privremeno finansiranje savezne vlade, a zauzvrat tražio da bude odgođena primjena Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju, popularno nazvanog „Obamaker“.

Američki Senat juče je, umjesto prihvatanja prijedloga budžeta, usvojio novu verziju i vratio prijedlog na ponovno razmatranje Predstavničkom domu.

Check Also

Lista 100 najboljih vina na svijetu

Poznati magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, koju je napravio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *