Odlaže se vraćanje ukradene struje

Dodajte komentar

Vraćanje nelegalno preuzete struje od evropske interkonekcije koje je trebalo da počne danas, biće odloženo, saznaju Dnevne novine.

Montenegrobonus je trebalo danas, u saradnji sa Kombinatom alumnijuma Podgorica i Elektroprivredom Crne Gore, da počne da vraća evropskoj interkonekciji 60.000 megavat-sati električne energije. Cetinjski Montenegrobonus je već tokom ljeta vratio 70.000 megavat-sati struje koju je KAP neovlašćeno preuzimao. 

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Dragan Laketić saopštio je da je dogovoreno odlaganje, kao i da zbog toga neće biti problema u odnosima sa Evropskom interkonekcijom.

“Neće početi danas vraćanje, dogovorili smo se da se to odloži. Zbog toga neće biti nikakvih problema. Neće biti problema ni u odnosima sa Evropskom mrežom operatora prenosnih sistema (ENTSO-E)”, tvrdi predsjednik Borda direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Laketić za Dnevne novine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), naložili su KAP-u da hitno pokrene proces vraćanja električne energije koju je ove godine nelegalno trošio od 22. februara do 23. maja, jer će u suprotnom to imati posljedice po crnogorski elektroenergetski sistem. KAP je od 1. oktobra prošle godine do 31. decembra strujom snabdijevao cetinjski Montenegrobonus, jer je EPCG zbog duga prekinula snabdijevanje. Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju aluminijumskoj kompaniji. EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *