NVO sa sjevera se protive gradnji drugog bloka TE Pljevlja

Dodajte komentar

Sedam nevladinih organizacija sa sjevera boravilo je u Češkoj na poziv kompanije Škoda Praha, koja će dostaviti ponudu za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

– Zabrinutost lokalne zajednice na sjeveru raspršena je nakon posjete kompletno renovirane TE Tušimice i upoznavanja sa visoko efektivnom i pouzdanom tehnologijom koja štiti životnu sredinu – saoštili su iz češke agencije za podsticanje trgovine Čeh trejd, koja je organizovala posjetu.

Komercijalni direktor kompanije Škoda Praha Miloš Mostecki naveo je da su uspjeli da prevaziđu nepovjerenje ekologa.

– Za njih je veoma korisno bilo da lično vide tehnologiju u TE Tušimice, gdje su emisije u skladu sa vrlo striktnim kriterijumima. Crnogorci su mogli lično da vide da TE može biti envajronmentali frendli u skladu sa principima zaštite životne sredine – rekao je Mostecki.

U posjeti su bili predstavnici NVO Breznica, Grinjut, Zelena akcija, Zeleni Crne Gore, Viva Vita, Agencija za razvoj Pljevalja, i Centar za razvoj Durmitora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Direktor NVO Breznica Milorad Mitrović kazao je „Danu” da je i dalje protiv gradnje drugog bloka, kao i da je velika razlika između sistema u Pljevljima i Češkoj.

– Oni nemaju otpadnih voda i gasova, nemaju dimnjake koji kod nas zagađuju sve, već vrše odsumporavanje uglja i gasova u elektrofilterskom postrojenju uz korišćenje savremene tehnologije i savremenih postupaka prilikom sagorijevanja uglja. U svakom momentu može se pratiti monitoring dimova TE Tušimice, a ne kao kod nas posle mjesec dana – rekao je Mitrović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *