Hrvatska: Proizvodnja pala peti mjesec zaredom?

Dodajte komentar

Hrvatski Državni zavod za statistiku objaviće danas podatke o industrijskoj proizvodnji u avgustu, a makroekonomisti očekuju njen pad peti mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su učestvovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u avgust industrijska proizvodnja pala za 3,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, i to između 1,5 i 5,0 odsto.

Premda znatan, bio bi to manji pad nego u julu, kada je proizvodnja potonula 4,1 odsto.

Nakon rasta na početku godine, od aprila industrijska proizvodnja neprestano slabi, pa je ukupno u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila pad od 1,3 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prepreke za rast proizvodnje predstavljaju slabost domaće potrošnje, ali i inostrane potražnje jer se eurozona, glavni spoljnotrgovinski partner Hrvatske, sporo oporavlja od recesije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„U avgustu očekujemo nastavak snažnijeg pada industrijske proizvodnje. Slabost domaće i inostrane potražnje te restrukturiranje domaće industrije usled ulaska u Evropsku uniji i dalje će nepovoljno uticati na nivo proizvodnje. Takođe, na pad proizvodnje uticaće i prekid trenda snažnog rasta proizvodnje električne energije, podstaknutog povoljnim vremenskim uslovima ove godine“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine, prenosi Bizlife.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *