Đurović: Potrebni su nam lobisti u Briselu

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović, u razgovoru za Dnevne novine, je istakla da do kraja godine treba očekivati otvaranje poglavlja 23 i 24.

Međutim, Đurović je ocijenila da je naša lobi mreža u Briselu dosta skromna i da se moramo više potruditi da budemo prisutni pred institucijama EU.

„Naša lobi mreža u Briselu je više nego skromna, osim Stalne misije pri Evropskoj uniji EU, tamo još nema predstavnika crnogorskih medija, biznis asocijacija i drugih zainteresovanih. S obzirom na ograničene finansije u uslovima ekonomske krize, moraćemo tražiti neke izvedene modele predstavljanja i lobiranja, makar i na projektnoj osnovi. Mi smo mala zemlja, ali se moramo više potruditi da budemo prisutni pred institucijama Unije i u ključnim državama članicama“, kazala je Đurović između ostalog.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na radne grupe za pregovaračka poglavlja Đurović je kazala da misli da su veoma brojne.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Mislim da su veoma brojne, vjerovatno tako strukturirane, u dobroj namjeri, da se afirmiše uključenost različitih aktera. Da je proces otvoren. Sa aspekta komunikacione strategije, to je prihvatljivo. Ali ih to istovremeno čini manje efikasnim, tako da će vrijeme vjerovatno učiniti da se prave manji (operativniji) timovi, i da se individualizira odgovornost na nekoliko ključnih igrača u svakoj grupi koji nose posao. Participacija mnogih članova radnih grupa u stvari je njihov redovni posao, koji je postao “preuzeta evropska obaveza”“, smatra Đurović.

Check Also

Sve više Njemaca radi više od jednog posla

Više od tri i po miliona ljudi u Njemačkoj ima više od jednog posla i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.