Treća evropska privreda u haosu

Dodajte komentar

Napetost između dviju strana u Italiji raste već sedmicama nakon mjera za izbacivanje Berlusconija iz parlamenta pošto je osuđen za poresku prijevaru prošloga mjeseca.

Čelnik italijanskog desnog centra Silvio Berlusconi povukao je u subotu svoje ministre iz vladajuće koalicije  time praktički oborivši vladu premijera Enrica Letta i uvodeći treću po veličini evropsku privredu u haos.

Objava koja će vjerojatno voditi ili novim izborima ili formiranju nove koalcije dolazi dan nakon što je Letta zatražio od Berlusconijeve stranke da ga podrži u glasanju o povjerenju u parlamentu nakon sedmice napetosti.

U petak vlada nije uspjela usuglasiti se oko ključnih mjera kako bi se budžetski deficit doveo u okvire koje propisuje Evropska unija dovodeći krhku koaliciju tradicionalnih protivnika s ljevice i desnice do skoro potpunog pucanja.

Napetosti između dviju strana raste već sedmicama nakon mjera za izbacivanje Berlusconija iz parlamenta pošto je osuđen za poresku prijevaru prošloga mjeseca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Odluka premijera Enrica Lette da zamrzne vladine aktivnosti…je ozbiljno kršenje sporazuma na kojem je ova vlada formirana“, rekao je u saopštenju Berlusconi.

Ostavka ministara još će više odgoditi reforme u Italiji koja već dvije godine trpi recesiju, ima 2 bilijuna evra javnoga duga i nezaposlenost mladih od 40 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *